Francoščina in simboli Francije

Lingula_francoscina

Francija sodi med najprepoznavnejše evropske države, saj njene osrednje simbole poznajo tudi tisti, ki ne govorijo francoskega jezika.

Trije najpogostejši

Naključni mimoidoči bo ob omembi Francije gotovo najprej pomislil na francosko revolucijo (la révolution française) ter njeno slavno geslo »liberté, égalité, fraternité« (svoboda, enakost, bratstvo) ali na Eifflov stolp (la tour Eiffel), poklon stoti obletnici revolucije.

Eifflov stolp

Sloviti stolp je danes osrednji simbol Pariza ter spomenik umetniškemu in industrijskemu razcvetu na prehodu iz 19. v 20. stoletje.
Je druga najbolj obiskana francoska znamenitost: na leto ga obišče več kot sedem milijonov obiskovalcev z vsega sveta, njegova podoba pa krasi različne potrošne izdelke, od obeskov za ključe do spodnjega perila.

Nasprotovanje
Toda ob postavitvi leta 1889 se je zdelo, da stolp ne bo preživel niti leto dlje od trajanja Mednarodne razstave. Še pred začetkom gradbenih del so namreč sloviti umetniki – med drugim Alexandre Dumas in Guy de Maupassant – začeli podpisovati peticijo proti konstrukciji, ki bo zaradi svoje višine skazila podobo mesta.

Nacionalni simbol
Čas je dal prav Eiffelovemu drznemu projektu: ko je pesnik Guillaume Apollinaire leta 1918 oblikoval kaligram v podobi stolpa (2e canonnier conducteur), je ta že postal nezamenljiv nacionalni simbol.

Potovanje po Franciji je z znanjem francoščine mnogo lepše in tudi lažje. Učenje francoščine je v Linguli mogoče tudi letos, zato ne oklevajte in vse vpišite na naše jezikovne tečaje.