Slavne osebe, ki govorijo francosko

Tečaj francoščine v Linguli je lepa priložnost, da poleg slovnice spoznate tudi različne zanimivosti. Francoski jezik govori približno 300 milijonov ljudi, med njimi pa je tudi veliko slavnih (célèbre) osebnosti, ki ne prihajajo iz Francije in jim francoščina ni bila materni jezik.

Serena Williams – samostojno učenje

Serena Williams se francoščine ni učila v šoli (l’école), ampak samostojno. Tega jezika se je naučila, ker si je želela govoriti francosko, če bi zmagala na teniškem turnirju v Parizu. Drug razlog za njeno učenje francoščine pa je v tem, da je to uradni jezik velikega števila držav (le pays) v Afriki, kar je Sereno Williams še dodatno spodbudilo k učenju. Teniška igralka svojo francoščino nenehno izpopolnjuje, v francoščini pa se pogovarja tudi s svojo hčerko (la fille).

Bradley Cooper – začel med študijem

Ameriški igralec Bradley Cooper se je francosko začel učiti med študijem (l’étude) v Ameriki, znanje pa je izpopolnil, ko je pol leta študiral v Franciji. Bradley Cooper francoščino samozavestno uporablja v intervjujih s francoskimi televizijami, sam pa pravi, da ga tudi ni strah (avoir peur) delati napake.

John Malkovich živel v Franciji

Igralec John Malkovich je v Franciji živel več kot deset let, zato ni nič čudnega, da je raven svoje francoščine približal nivoju maternega jezika. Tudi režiral (réaliser) je v francoskem gledališču (le théâtre), kar le še potrjuje njegovo znanje francoščine.

Jodie Foster – začela je v šoli

Še ena ameriška igralka, ki lahko s svojim francoskim naglasom (l’accent) pretenta marsikoga, ki lahko pomisli, da ima igralka francoske korenine. Jodie Foster je hodila v šolo v Los Angelesu, kjer se je učila francosko, v najstniških letih pa je pogosto tudi delala v Franciji. Njeno francoščino lahko slišimo v številnih intervjujih (l’interview), filmih (le film) in celo pesmih (la chanson).

Marlon Brando – spodbudilo ga je druženje s prijatelji

Američan Marlon Brando je za mnoge eden največjih igralcev v zgodovini (l’histoire). Igral je v številnih znanih filmih, veliko je potoval in se tako tudi družil z mnogimi Francozi. V pogovorih s svojimi francoskimi prijatelji (l’ami) sprva ni razumel skoraj ničesar, kar naj bi ga spodbudilo k učenju francoščine. Poročen (marié) pa je bil tudi s francosko igralko Tarito Teriipaia, kar je zagotovo še dodatno pripomoglo k vadenju konverzacije.

Če so vas te slavne osebnosti motivirale za učenje francoščine, vam priporočamo tečaj francoščine v Linguli, kjer lahko poleg klasičnega jezikovnega tečaja izbirate tudi med osvežitvenimi ali e-tečaji.