Belgijsko pivo

Tečaj francoščine bogati naše besedišče in širi naša obzorja, saj učenje tujega jezika odpira vrata v nov svet. Čeprav tako Francozi kot Belgijci govorijo francosko, pa se po navadah pitja alkohola precej razlikujejo.

Najbolj priljubljeno pivo med Belgijci je …

Belgijci imajo najraje (préférer) pivo iz treh žit Tripel Karmeliet, sledijo pa mu Affligem Blond, Chimay Blue, Duvel, La Chouffe Blonde, Westmalle Tripel …

Kozarci v obliki tulipana

V Belgiji pijejo pivo iz manjših kozarcev v obliki tulipana (le tulipe), da se v glavi kozarca ujame aroma ter oblikuje lepa kapa iz pivske pene.

Dolga tradicija

Varjenje piva v Belgiji sega že v 12. stoletje. Slavno pivo znamke Leffe so prvič zvarili leta 1240, pivovarna Hoegaarden pa je bila ustanovljena leta 1445. Kot zanimivost: leta 1932 je nastalo pivo znamke Orval, ker so menihi želeli zbrati sredstva za obnovo župnije (l’abbaye).

Male pivovarne pa so se razcvetele v sedemdesetih letih 20. stoletja. Pivovarska obrt je zadnjih 40 let v Belgiji izredno priljubljena, pivo pridelujejo z različnimi metodami fermentacije. Nekatere regije so znane prav po pivu, nekatere vrste piva pa uporabljajo tudi za izdelavo sira (le frommage).

V začetku 21. stoletja je proizvodnja belgijskega piva presegla 20 milijonov hektolitrov, od tega ga kar 60 % izvozijo.

Kultura pitja piva pod Unescovo zaščito

Francozi prisegajo na vino (le vin), Belgijci pa na pivo (la bière). Belgijci niso le narod z največ različnimi vrstami piva na svetu, ampak je kultura pitja piva v Belgiji celo tako pomembna, bogata in raznolika, da je pod Unescovo zaščito nematerialne dediščine.

Piva vseh barv, okusov in različne vsebnosti alkohola

Več kot 1500 različnih znamk (la marque) piva zagotavlja, da vsakdo najde svojega. So vseh barv, od svetlih (claire) do temnih (foncé), vključno z rdečkastim flamskim (la bière rousse flamande). So visoko (la fermentation haute) ali pa spontano nizko (basse) fermentirana. S tem pa piva ponujajo tudi celo paleto okusov – od sladkih (doux) do kiselkastih (aigre). Imajo pa tudi različne vsebnosti alkohola (le teneur en alcool).

Moč, grenkost in kompleksnost

To so lastnosti, po katerih so poznana belgijska piva, ki jih varijo (brasser) po različnih postopkih. Hitro varjenje na primer preprečijo z uporabo svežega zraka namesto kvasa (la levure) ali pa za osnovo uporabijo namočene češnje (les cerises macérées).

 

Tečaj francoščine v jezikovni šoli Lingula odpira tudi okno v geografsko ter kulturnozgodovinsko raznolik svet Francije in drugih frankofonskih dežel.

Imate vprašanja o tečaju francoščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.