Bon appétit!

Pomemben del francoske kulture in načina življenja sta kuhanje in uživanje v hrani, francoska kuhinja pa slovi kot ena najbolj izbranih na svetu. Zaradi velikosti države je vsako območje razvilo svoje kulinarične posebnosti.

Francoske specialitete

Največje francoske specialitete bi lahko strnili v seznam jedi, ki vključujejo perutnino, teletino, sardine, ostrige, škampe, žabje krake ter različne vrste sira in vina. Najbolj znane francoske jedi so tako coq au vin (piščanec s slanino, gobami in česnom, kuhan z vinom), fois gras (jed iz gosjih jeter), cassoulet (mesni ragu s fižolom), bouillabaisse (ribja enolončnica), escargots (kuhani polži), žabji kraki na različne načine, ratatouille (jed iz  zelenjave), quiche lorraine (slana pita s korenjem, koščki slanine in kremo iz jajc in mleka), crêpes (palačinke), croissants (rogljički) in baguettes (francoska štruca).

Avtor: MK

Francozi so tudi veliki sladkosnedi in sladice so del njihovega vsakdana. Najbolj znane francoske sladice poleg že omenjenih rogljičkov in palačink so tako tarte tatin (jabolčna pita), mousse au chocolat (čokoladna pena) in macarons (kolački iz mandljevega testa, polnjeni z različnimi kremami).

13 sladic na božični večer

Rekord v sladkanju presežejo na božični večer, ko po obilni večerji razvajajo svoje brbončice s kar trinajstimi sladicami. Ni pomembno, ali so sadne ali čokoladne, v obliki torte, rogljičkov ali česa tretjega, gre za njihovo število, saj naj bi po starih običajih število 13 prinašalo srečo. Če ste tudi vi bolj sladkosnedi, lahko ta francoski običaj letos preizkusite sami.

Nekaj izrazov, ki vam pridejo prav v restavraciji:

1. Bonjour, Monsieur / Madame. Vous avez une table pour une personne / deux / trois / quatre personnes ?

2. A: Vous avez choisi ?

    B: Oui, un plat du jour, s’il vous plaît.

3. A: Et comme boisson ?

    B: Un pot de vin rouge et une carafe d’eau, s’il vous plaît.

4. B: L’addition, s’il vous plaît.

    A: Voilà Monsieur / Madame.

Na tečajih francoščine v Linguli vas bomo dobro pripravili tudi na okušanje vseh mogočih francoskih dobrot. Naučili se bomo osnovnega besedišča s kulinaričnega področja in naročanja v gostilni.