Čokoladni soufflé

Tečaj francoščine je tudi priložnost za pogovor o francoski kuhinji. Ena izmed najbolj znanih francoskih sladic pa je soufflé, najpogosteje gre za čokoladno različico. Gre za lahko in puhasto sladico bogatega okusa, ki v svoji notranjosti skriva tekočo sredico. Sladica je na svetu tako priljubljena, da ima 28. februarja kar svoj praznik!

Tečaj francoščine

Beseda se je v kuharskih knjigah prvič pojavila leta 1813. Foto: https://www.partiesthatcook.com/scharffen-berger-chocolate-souffle-cake-with-salted-caramel-sauce/

Od kod izvira ime?

Beseda soufflé je pretekli deležnik francoskega glagola souffler, ki pomeni raznesti ali se napihniti. Beseda se je v kuharskih knjigah (le livre de recette) prvič pojavila leta 1813, prvi recept pa je bil znan že nekaj desetletij pred tem.

Recept za čokoladni sufle

Sestavine:

  • 2 jajci (l’œuf)
  • 70g masla (le beurre)
  • 20g gladke bele moke (la farine)
  • 25g sladkorja v prahu (le sucre glace)
  • 80g temne čokolade (le chocolat noir)

Priprava:

Pristavimo lonec z vodo, na lonec pa postavimo manjšo skledo ali kozico in nad paro stopimo temno čokolado in maslo. Čokolado in maslo dobro premešamo (mélanger) ter pustimo, da se čokoladna zmes malo ohladi (refroidir). V drugo posodo dodamo jajci in sladkor v prahu ter vse skupaj penasto umešamo. Jajčni zmesi počasi dodajamo (ajouter) moko in mešamo tako, da v zmesi ni grudic moke. Ko je moka vmešana, dodamo še stopljeno čokolado in vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko zmes.

Pripravimo modelčke (le ramequin), v katerih bomo pekli sufle, jih namažemo z maslom ter posujemo z moko ali kakavom v prahu. Modelčke napolnimo skoraj do roba, jih postavimo v prehodno ogreto pečico in približno 8–15 minut pečemo na 180 ⁰C.  Pečen sufle nato zvrnemo na krožnike (l’assiette) ter jih poljubno okrasimo. Pravilno pečen sufle bo v notranjosti malce tekoč.

Sirna različica ali soufflé au fromage

Zelo priljubljena je tudi slana različica sufleja, in sicer sirni sufle, ki je prav tako puhast. Pripravlja se v majhnih keramičnih posodicah, le da je v tem receptu glavna sestavina sir (le fromage). Tudi sirni sufle ima svoj praznik (la fête), in sicer 18. maja!

Tečaj francoščine v Linguli je odlična priložnost, da spoznate še veliko francoskih kulinaričnih dobrot, vaše znanje francoščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste lotili prebiranja receptov v francoščini.