Čokoladni soufflé

Tečaj francoščine je tudi priložnost za pogovor o francoski kuhinji. Ena izmed najbolj znanih francoskih sladic pa je soufflé, najpogosteje gre za čokoladno različico. Gre za lahko in puhasto sladico bogatega okusa, ki v svoji notranjosti skriva tekočo sredico. Sladica je na svetu tako priljubljena, da ima 28. februarja kar svoj praznik!

Od kod izvira ime?

Beseda soufflé je pretekli deležnik francoskega glagola souffler, ki pomeni raznesti ali se napihniti. Beseda se je v kuharskih knjigah (le livre de recette) prvič pojavila leta 1813, prvi recept pa je bil znan že nekaj desetletij pred tem.

Recept za čokoladni sufle

Sestavine:

  • 2 jajci (l’œuf)
  • 70g masla (le beurre)
  • 20g gladke bele moke (la farine)
  • 25g sladkorja v prahu (le sucre glace)
  • 80g temne čokolade (le chocolat noir)

Priprava:

Pristavimo lonec z vodo, na lonec pa postavimo manjšo skledo ali kozico in nad paro stopimo temno čokolado in maslo. Čokolado in maslo dobro premešamo (mélanger) ter pustimo, da se čokoladna zmes malo ohladi (refroidir). V drugo posodo dodamo jajci in sladkor v prahu ter vse skupaj penasto umešamo. Jajčni zmesi počasi dodajamo (ajouter) moko in mešamo tako, da v zmesi ni grudic moke. Ko je moka vmešana, dodamo še stopljeno čokolado in vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko zmes.

Pripravimo modelčke (le ramequin), v katerih bomo pekli sufle, jih namažemo z maslom ter posujemo z moko ali kakavom v prahu. Modelčke napolnimo skoraj do roba, jih postavimo v prehodno ogreto pečico in približno 8–15 minut pečemo na 180 ⁰C.  Pečen sufle nato zvrnemo na krožnike (l’assiette) ter jih poljubno okrasimo. Pravilno pečen sufle bo v notranjosti malce tekoč.

Sirna različica ali soufflé au fromage

Zelo priljubljena je tudi slana različica sufleja, in sicer sirni sufle, ki je prav tako puhast. Pripravlja se v majhnih keramičnih posodicah, le da je v tem receptu glavna sestavina sir (le fromage). Tudi sirni sufle ima svoj praznik (la fête), in sicer 18. maja!

Tečaj francoščine v Linguli je odlična priložnost, da spoznate še veliko francoskih kulinaričnih dobrot, vaše znanje francoščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste lotili prebiranja receptov v francoščini.