Crème brûlée – znamenita francoska sladica

Tečaj francoščine je enkratna priložnost tudi za pogovor o znameniti francoski kuhinji. Crème brûlée je odlična francoska sladica, ki je po dolgem obdobju pozabe ponovno zasijala v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Najstarejši recept sega v 17. stoletje

Najstarejši znani recept za crème brûlée najdemo v kuharski knjigi (le livre de recettes) Françoisa Massialota iz leta 1691. Potem je sladica kar za nekaj časa izginila iz francoskih kuharskih knjig in postala spet izjemno priljubljena šele v osemdesetih letih minulega stoletja, ko jo je populariziral Sirio Maccioni v svoji newyorški restavraciji (le restaurant) Le Cirque.

Crema catalana – predhodnica francoske

Crema catalana je tipična sladica iz Katalonije, narejena iz mleka in jajc ter prekrita s plastjo hrustljavega žganega sladkorja, vendar manj znana kot crème brûlée. Kljub temu gre za eno najstarejših (le plus vieux) evropskih sladic. Prvi zapisan recept zanjo so našli v knjigi Llibre de Sent Soví, srednjeveški kuharski knjigi z več kot 200 recepti, napisani leta 1324.

Recept za crème brûlée

Sestavine:

  • 4 dl mleka (le lait)
  • 6 dl sladke smetane (la crème fraîche)
  • 8 rumenjakov (le jaune d’œuf)
  • 115 g sladkorja v prahu (le sucre semoule)
  • 40 g jedilnega škroba (l’amidon)
  • žlička limonine lupine (le zeste de citron)
  • žlička pomarančne lupine (le zeste d’orange)
  • strok vanilje (les gousses de vanille)
  • cimetova palčka (la cannelle)
  • 45 g rjavega sladkorja (le sucre roux)

Priprava zahteva kar nekaj spretnosti

Vaniljev strok razpolovimo in izpraskamo vsebino, naribamo lupinico limone in pomaranče. Mleko zmešamo (mélanger) s smetano in zlijemo v kozico, dodamo vaniljo, cimetovo palčko ter lupinico pomaranče in limone. Pustimo, da počasi zavre, znižamo temperaturo in pustimo, da še nekaj minut počasi vre. Odstavimo in precedimo ter ohladimo (refroidir) na mlačno temperaturo.

Medtem rumenjake v skledi skupaj s sladkorjem v prahu penasto stepamo nekaj minut. Masi dodamo jedilni škrob, nato pa med nenehnim mešanjem počasi dodajamo zmes iz mleka. Vse skupaj znova vlijemo v kozico in segrevamo (réchauffer) približno 10 minut, da se zgosti – med segrevanjem nenehno mešamo in pazimo, da krema ne zavre!

Nato kremo nalijemo v keramične lončke in jih postavimo v globlji pekač. V pekač dodamo vodo (l’eau), ki naj sega do polovice lončkov. Pečemo približno 25 minut pri 160 °C in pustimo, da se krema ohladi.

Sledi del, ki kremo naredi tako posebno – sladkorna skorjica! V pečici vključimo nastavitev, da bo prižgan le zgornji del pečice. Kremo potresemo z rjavim sladkorjem in jo vrnemo v pečico, da sladkor karamelizira. Sladico (le dessert) postrezite v eni uri, saj se bo drugače skorjica zmehčala.

Tečaj francoščine v Linguli je odlična priložnost, da spoznate francoske kulinarične dobrote, vaše znanje francoščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, ko se boste lotili prebiranja receptov v francoščini.