Croquembouche – sladica, ki hrustlja v ustih

Tečaj francoščine je idealna priložnost za spoznavanje Francije in njene edinstvene kulinarike. Med francoskimi kulinaričnimi umetnijami so zelo priljubljene francoske sladice. Če vas veseli ustvarjanje sladkih dobrot, boste s kraljevsko sladico croquembouche zagotovo navdušili svoje goste.

Znameniti stolp

Croquembouche je znana francoska sladica. Sestavljena je iz hrustljavih kroglic (le choux de pâte), kreme (la crème de pâtissière) in karamele (le caramel). V svoji slavni obliki stožca (le cône) je pogosta poročna sladica (le gâteau de mariage), postrežejo pa jo tudi ob drugih praznovanjih,  na primer rojstnem dnevu (l’anniversaire), krstu (le baptème) in drugih.

Najvišji croquembouche na svetu, ki so ga ustvarili leta 2009, je bil visok kar 4,5 metrov.

Croque en bouche sladica, ki hrustlja v ustih

Francoski izraz croque en bouche namreč dobesedno pomeni nekaj, kar »hrustlja v ustih«. Izvira iz začetka 19. stoletja, ko je bila prvič omenjena v francoskih kuharicah (le cuisinier). Njeno stvaritev se najpogosteje pripisuje francoskemu slaščičarju Antoinu Caremu, čeprav so jo omenjali tudi drugi avtorji.

Sestavine: 

Testo za kroglice:

–      100 gr moke
–      50 gr masla
–      12 cl vode
–      3 jajca
–      10 gr sladkorja
–      1 rumenjak za pozlatitev

Kremni nadev:

–      50 gr koruznega škroba
–      70 gr sladkorja
–      40 cl mleka
–      4 rumenjaki
–      1 vanilijev strok

Karamela:

–      150 gr sladkorja

Ingrédients:

Pâte à choux :

–     100 g de farine
–     50 g de beurre
–     12 cl d’eau
–     3 petits œufs
–     30 g de sucre
–     1 jaune d’oeuf pour la dorure

Crème pâtissière :

–     50 g de maïzena
–     70 g de sucre
–     40 cl de lait
–     4 jaunes d’œufs
–     1 gousse de vanille

Caramel :

– 150 g de sucre

Priprava testa za kroglice: v posodi zmešajte vodo, maslo in sol. Na močnem ognju zavrite (bouillir). Ko je maslo popolnoma stopljeno, odstavite. Nato vmešajte moko in močno premešajte z leseno (en bois) spatulo. Nato posodo ponovno pristavite na zmeren ogenj in ves čas mešajte, da dobite enotno snov.

Posodo (la casserole) znova odstavite. Dodajte sladkor in vsako jajce posebej ter vsakič dobro premešajte z metlico (le fouet de cuisine), da testo (la pâte) postane zračno. Dobljeno maso dajte v brizgalno vrečko z okroglim nastavkom (lahko uporabite tudi vrečko za zamrzovanje, odprti del vrečke zavežete in na vogalu odrežete majhno odprtino) ter nato iztisnite majhne, največ 3 cm velike kroglice na peki papir ali pa kar direktno na pekač (la plaque de four). Bodite pozorni, da je razdalja med njimi dovolj velika. Premažite jih z rumenjakom (le jaune doeuf) ter jih pecite na 200 stopinj približno 20 minut v prej ogreti (préchauffer) pečici.

Vmes pripravite kremo. Najprej stepite (fouetter) rumenjake s sladkorjem. Nato dodajte koruzni škrob (la maïzena) in premešajte, da dobite homogeno zmes. Med stepanjem vlijte vrelo mleko. Dajte na ogenj in stepajte do zgostitve. Pustite vreti nekaj sekund ter vlijte v večjo skledo. Pustite, da se popolnoma ohladi (refroidir).  V vsako kroglico s konico noža naredite majhno luknjico (le trou). Nato jih napolnite s kremo.

Karamelni preliv pripravite tako, da v večjo posodo stresete sladkor po vsej površini in počasi segrevate  s čim manj mešanja. Ko sladkor karamelizira, pustite na zelo majhnem ognju, da se ne zažge (brûler). Na krožnik ali pladenj položite prvo plast kroglic, nato pa vsako kroglico pred postavitvijo namočite spodnji del v karamelo in piramidno zlagajte eno plast nad drugo. Na koncu lahko stožec prelijete s karamelo, tako da oblikujete laske.

Tečaj francoščine v jezikovni šoli Lingula poteka v nasmejanem vzdušju in omogoča obilo priložnosti za piljenje konverzacije in spoznavanje kulturnih zanimivosti Francije in drugih francosko govorečih dežel.

Imate vprašanja o tečaju francoščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.