Flamiche – porova pita iz Pikardije

Tečaj francoščine je tudi odlična priložnost za pogovor o znameniti francoski kuhinji. Flamiche je slana, kišu podobna jed, ki prihaja iz francoske pokrajine Pikardije. Priprava ni zahtevna, recept pa lahko prilagodite vsem okusom!

Recept za flamiche

Za pripravo boste potrebovali:

  • dva zavitka listnatega testa (la pâte feuilletée)
  • 750 g pora (le poireau)
  • 40 g masla (le beurre)
  • 4 jajčne rumenjake
  • 200 g crème fraîche (kisle smetane z vsaj 30 % maščobe)
  • 1/4 žličke muškatnega oreščka (la muscade)
  • sol (le sel) in poper (le poivre)

Priprava ne zahteva veliko časa:

V okrogel pekač položite razvaljano listnato testo debeline približno tri do pet milimetrov. V posodi raztopite (faire fondre) maslo in segrevajte (réchauffer) do zlatorjave barve. Dodajte por, narezan na kolobarje, široke pol centimetra, in na zmernem ognju kuhajte, dokler se por ne zmehča in tekočina ne izpari. Odstavite in pustite, da se ohladi (refroidir). V drugi posodi zmešajte tri rumenjake, dodajte kislo smetano, sol, poper in muškatni orešček. V posebni posodi zmešajte še četrti rumenjak, ki ga boste uporabili za premaz.

Por enakomerno razporedite po listnatem testu, prelijte z jajčno zmesjo in prekrijte z drugo plastjo listnatega testa. Zgornjo plast testa premažite (enduire) z rumenjakom in naredite majhno zarezo v testu, da testo med peko ne poči. Pecite približno 40 minut na 180 °C oz. do zlatorjave barve. Pustite, da se malo ohladi, in še toplo postrezite.

Legenda o nastanku

Flamiche naj bi nastal povsem po nesreči, ko se je neka ženska francosko-belgijskega porekla odpravila na tržnico (le marché) prodajat izdelke s svoje kmetije. V vrečki je nosila jajca (l’œuf), maslo, kislo smetano in sir (le fromage), ker je padla, pa so se živila v vrečki razbila in zmešala. Hitro se je domislila, kako bi lahko rešila situacijo, in pri peku kupila testo, na katerega je dodala sestavine iz vrečke. Vse skupaj je zapekla v pečici in nastal je prvi flamiche!

Posebnost valonske kuhinje

Recept za flamiche je prav tako posebnost (la spécialité) belgijskega mesta Dinanta in valonske kuhinje, kjer ga pripravljajo iz masla, jajc in sira. Zraven pa po navadi postrežejo burgundsko vino savigny.

Tečaj francoščine v Linguli je odlična priložnost, da spoznate francoske kulinarične dobrote, vaše znanje francoščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, ko se boste lotili prebiranja receptov v francoščini.