Francija – dežela vin

Francoska vina so ena najbolj priljubljenih in znanih na svetu, Francija pa se uvršča med največje pridelovalke vina v svetovnem merilu. Francozi se z vinom ne le radi pohvalijo, temveč ga tudi radi uživajo – tako zelo, da so iz njega ustvarili pravo vinsko kulturo.

Kultura uživanja v vinu

Ko govorimo o francoski kulinariki, mnogi takoj pomislijo na croissant, baguette ali različne vrste sirov, skoraj zagotovo pa ob tem nihče ne pozabi na znamenita francoska vina. Pravzaprav je bilo območje Francije eno prvih, kjer so se pojavili vinski modni trendi, in to predvsem kot sestavni del kulinarike.

Beseda vino izvira iz sanskrtske besed »vena«, ki pomeni »prijateljski«, in temu se Francozi zagotovo niso izneverili. Vino je pri njih del družinskih, prijateljskih ali poslovnih druženj, kjer je obvezen spremljevalec kulinarike.

Vsaka regija skriva svoje presenečenje

Le kdo še ni slišal za znamenita francoska vina, kot so chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, modri pinot, riesling ter seveda šampanjec? To so le nekatere vrste najrazličnejših francoskih vin, ki v svetu slovijo po kakovosti in prestižu. Poleg vinske kakovosti pa je Francija znana tudi po vinski raznolikosti.

Francija premore številne vinske regije, kjer se pridelujejo znamenita francoska vina, najbolj znane med njimi so Alzacija, Burgundija, Beaujolais, Šampanja, Bordeaux, Médoc, Provansa, Languedoc – Roussillon, Dolina reke Rone, Dolina reke Loare, Savoja in Jugozahodna regija. Na vsakem območju obrodijo specifične sorte trte, v katerih vinu prebivalci Francije zelo radi uživajo.

Dežela, kjer vino teče v potokih

Čeprav je prepričanje, da je Francija največja proizvajalka vina na svetu, zelo razširjeno, pa to ne drži popolnoma. V letu 2015 jo je namreč v količini proizvedenega vina prehitela Italija, Francija pa ji je na drugem mestu sledila s skoraj 47 milijoni hektolitrov vina. Zelo zgovorno je tudi dejstvo, da Francozi na leto proizvedejo okrog sedem do osem milijard steklenic vina različnih velikosti, kar je skoraj 20 odstotkov svetovne proizvodnje vina.

O francoski kulturi uživanja vina se boste lahko poučili tudi na tečaju francoskega jezika v Linguli, kjer vas bodo izkušeni in profesionalni učitelji z zanimivimi temami, povezanimi s francoskim jezikom in kulturo, vedno znova motivirali za dosego višjih in višjih ciljev.