Gougères – francosko pecivo s sirom

Tečaj francoščine je odlična priložnost tudi za pogovor o znameniti francoski kuhinji. Gougères je slano pecivo iz testa, pomešano s sirom, obstaja pa veliko različic z uporabo različnih sirov ali drugih sestavin.

Kako gougères postrežemo kot pravi Francozi?

Gougères naj bi izhajali iz Burgundije, zlasti iz mesta (la ville) Tonnerre. V Burgundiji jih običajno jedo hladne kot prilogo pri degustaciji vina (le vin), tople pa pogosto postrežejo kot predjed. So zelo priljubljen prigrizek (la collation) na praznovanjih in zabavah.

Recept za gougères

Sestavine:

  • pol skodelice polnomastnega mleka (le lait entier)
  • pol skodelice vode (l’eau)
  • 8 žlic nesoljenega masla (le beurre), razrezanega na koščke
  • pol čajne žličke soli (le sel)
  • 1 skodelica večnamenske moke (la farine)
  • 5 velikih jajc (l’oeuf)
  • 1 skodelica in pol grobo naribanega sira (le fromage), na primer ementalca

Priprava:

V srednje veliki ponvi na visoki vročini segrejemo (préchauffer) mleko z vodo, maslom in soljo. Dodamo moko, in to vso naenkrat, znižamo temperaturo na srednjo jakost in takoj začnemo mešati z leseno žlico ali mešalnikom. Testo se bo počasi začelo oblikovati, na dnu pa bo ostala skorjica. Mešamo še minuto ali dve, da testo postane gladko (sans grumeaux). Nato ga preložimo v skledo in pustimo, da nekaj minut počiva. Potem po enega dodamo jajca in ves čas dobro mešamo, da je testo (la pâte) brez grudic in se vsako jajce gladko umeša v zmes. Nazadnje v testo umešamo še sir.

Ko je testo pripravljeno, takoj začnemo pripravljati pecivo. Z jušno žlico zajemamo kupčke testa in jih odlagamo na pekač (la casserole), obložen s papirjem za peko, med kupčki pa naj bo dovolj razmika. Pečemo približno 15 minut, do zlatorjave barve, v pečici, ogreti na 190 ⁰C. Pecivo (le gâteau) lahko postrežemo toplo ali hladno.

Različni siri za različne okuse

V testu lahko uporabimo različne (différent) sire, med najbolj priljubljenimi so švicarski, recimo ementalec in gruyère, Francozi pa pogosto uporabljajo tudi francoski sir comté. Kuharji (le cuisinier) odsvetujejo uporabo vnaprej naribanih sirov, saj so ti lahko presuhi, zato priporočajo sir v kosu, ki ga naribamo (râper) sami.

Tečaj francoščine v Linguli je odlična priložnost, da spoznate francoske kulinarične dobrote. Svoje znanje francoščine boste lahko uporabili kar za prebiranje receptov v francoščini!

Imate vprašanja o tečaju francoščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.