Magdalenice – francosko pecivo

Tečaj francoščine je tudi priložnost za pogovor o francoski kuhinji. Magdalenice (la madeleine) so tipično francosko pecivo, ki prihaja iz severovzhoda Francije. V svojih delih ga omenja slavni pisatelj Marcel Proust, za katerega so imele magdalenice, namočene v lipov čaj, močan učinek zbujanja spominov na preteklost, kar opisuje v seriji romanov Iskanje izgubljenega časa.

Legenda o njihovem nastanku

O nastanku magdalenic obstaja več legend, vse so povezane z žensko po imenu Madeleine, ki naj bi delala za pomembno osebo v regiji Lorena, ni pa enotnosti glede njenega priimka. Nekateri verjamejo, da je bila kuharica (la cuisinière) po imenu Madeleine Paulmier, ki je v 18. stoletju delala za vojvodo (le duc) Lorena, njegova žena pa naj bi magdalenice naravnost oboževala in jih začela nositi na sodišče (la cour) v Versaillesu, ljubezen do peciva naj bi se tako hitro razširila po vsej regiji.

Kaj imajo skupnega magdalenice in prekmurska gibanica?

Leta 2006, v času avstrijskega predsedovanja Evropski uniji, je potekala kulturna pobuda v 27 kavarnah v vseh glavnih mestih članic EU. Vsako članico je zastopala tipična tradicionalna sladica (le gâteau) države, Francijo so predstavljale magdalenice, Slovenijo pa prekmurska gibanica.

Recept za pripravo magdalenic

Sestavine:

  • 150 g moke (la farine)
  • 100 g masla (le beurre)
  • 150 g sladkorja (le sucre)
  • 3 jajca (l’oeuf)
  • 1 žlička ekstrakta vanilje (l’extrait de vanille)
  • nastrgana lupina pomaranče (le zeste d’orange)
  • 0,5 žličke pecilnega praška (poudre à lever)
  • sladkor v prahu za posip (le sucre glace)
  • pekač za magdalenice (oblika školjke) (en forme de coquillage)

Priprava je enostavna:

Najprej penasto umešamo razmehčano maslo in sladkor, dodamo (ajouter) ekstrakt vanilje in žličko nastrgane lupinice pomarančne. Počasi v zmes dodajamo jajca, eno po eno, in z električnim mešalnikom (le mixeur)  na nizki stopnji hitrosti mešamo nekaj minut. Zmes mora postati penasta in zelo rahla. V drugo posodo damo moko in pecilni prašek, ki ju najprej dobro premešamo ali presejemo. Moko s pecilnim praškom nato počasi in previdno dodajamo v tekočo zmes ter previdno premešamo (mélanger). Testo pokrijemo in pustimo v hladilniku (le réfrigérateur)  vsaj tri do štiri ure. Pečico nato segrejemo na 190 °C, pekač za magdalenice namastimo z maslom in vlijemo vanj testo. Magdalenice pečemo približno 10 minut, do zlatorjave barve. Ko so pečene, jih posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo (servir).

Tečaj francoščine v Linguli je odlična priložnost, da spoznate še veliko francoskih kulinaričnih dobrot, vaše znanje francoščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste lotili prebiranja receptov v francoščini.

Imate vprašanja o tečaju francoščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.