La mousse au chocolat – kraljevska sladica

Tečaj francoščine ni le odlična priložnost za poglabljanje znanja francoskega jezika, temveč tudi za spoznavanje francoske kulture. Pomemben del francoskega vsakdana je dobra hrana. Francozi so znani gurmani, ki obožujejo tudi dobre sladice.

tečaj francoščine

Prvič opisana v 18. stoletju

Zelo znana tradicionalna sladica je čokoladna pena (la mousse au chocolat), ki jo lahko jemo samostojno ali pa jo dodamo h kaki drugi sladici. Prvič jo je leta 1755 opisal avtor dela La Cuisinière bourgeoise, nato pa je leta 1820 v kuharski knjigi Cuisinier royal njen recept objavil kuhar kralja Ludvika XVI. in Napoleona.

Avtor sladice je sicer Švicar Charles Fazi, ki je delal na dvoru mladega kralja Ludvika XVI.

Žlahtne sestavine (les ingrédients)

Za dobro čokoladno peno potrebujemo dobro temno čokolado – boljša je kakovost čokolade, boljša bo pena. Čokolada naj vsebuje vsaj 70 odstotkov kakava.

Kaj potrebujemo:

  • 100 g 70-odstotne črne čokolade (le chocolat noir 70 %)
  • 4 jajca (les œufs)
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja (un sachet de sucre vanillé)
  • 1 ščep solnega cveta (une pincée de fleur de sel)

Kako jo pripravimo?

tečaj francoščineČokolado najprej nadrobimo v posodo, kjer jo bomo raztopili v vroči kopeli (le bain marie). Čokolado ves čas enakomerno mešamo, da se ustvari homogena zmes (la pâte homogène). Pazimo, da ogenj ni prevelik, saj se v nasprotnem primeru lahko ustvarijo grudice (les grumeaux).

Ločimo rumenjake (le jaune) in beljake (le blanc). Rumenjake drugega za drugim vmešamo naravnost v čokoladno zmes, beljake pa damo v drugo posodo. Iz beljakov stepemo (monter) sneg (la neige), ki mu na koncu rahlo vmešamo vaniljev sladkor. Zmes (le mélange) mora ostati kremasta in rahla. Nato polovico snega energično vmešamo v čokolado, na koncu pa narahlo še preostalo polovico snega. Čokoladno peno vsaj za uro do dve postavimo v hladilnik, lahko pa jo tudi zamrznemo. Postrežemo v kozarčkih in poljubno okrasimo, na primer z nastrgano čokolado (le chocolat râpé), koščki jagod (les morceaux de fraise) …

Bon appétit!

Kdaj so Francozi spoznali čokolado

tečaj francoščineFrancozi so čokolado spoznali leta 1615, ob poroki (le mariage) Ane Avstrijske s francoskim kraljem Ludvikom XIII. V Francijo so jo prinesli španski konkvistadorji in kaj kmalu je postala priljubljena med plemstvom.

Ženske in čokolada

Marija Terezija Avstrijska pa je zaslužna za to, da je čokolada na dvoru postala navada. Služabnice so ji morale pripravljati čokolado na španski način (le chocolat chaud à l’espagnole) tj. čokolada, stopljena v mleku, z dodatkom cimeta (la cannelle).

Obiščite tečaj francoščine v jezikovni šoli Lingula in poskrbeli bomo, da boste spregovorili po učinkoviti govorni metodi in spoznali tudi francosko kuhinjo.

Imate vprašanja o tečaju francoščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.