La mousse au chocolat – kraljevska čokoladna sladica

Tečaj francoščine ni le odlična priložnost za poglabljanje znanja francoščine, temveč tudi za spoznavanje francoske kulture. Pomemben del francoskega vsakdana je dobra hrana. Francozi so znani gurmani, ki obožujejo tudi dobre sladice.

Ženska, ki je na francoski dvor pripeljala čokolado

Francozi so čokolado spoznali leta 1615, po poroki (le mariage) Ane Avstrijske s francoskim kraljem Ludvikom XIII. Ta španska princesa je zaslužna za to, da je čokolada na dvoru postala navada. Služabnice so ji morale pripravljati čokolado na španski način (le chocolat chaud à l’espagnole) tj. čokolada, stopljena v mleku, z dodatkom cimeta (la cannelle). Čokolada je kaj kmalu je postala priljubljena med plemstvom.

Prvič opisana v 18. stoletju

Čokoladno peno (la mousse au chocolat),  lahko jemo samostojno ali pa jo dodamo h kaki drugi sladici. Prvič jo je leta 1755 opisal avtor dela La Cuisinière bourgeoise, nato pa je leta 1820 v kuharski knjigi Cuisinier royal njen recept objavil kuhar kralja Ludvika XVI. in Napoleona.

Avtor sladice naj bi bil sicer Švicar Charles Fazi, ki je delal na dvoru mladega kralja Ludvika XVI.

Recept in žlahtne sestavine (les ingrédients

Čokoladni mousse je lahko le tako dober, kot je dobra njegova glavna sestavina, čokolada. Za dobro čokoladno peno potrebujemo dobro temno čokolado, ki naj vsebuje vsaj 70 odstotkov kakava.

Samo 4 sestavine 

  • 100 g 70-odstotne črne čokolade (le chocolat noir 70 %)
  • 4 jajca (les œufs) – segreta na sobni temperaturi
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja (un sachet de sucre vanillé)
  • 1 ščep solnega cveta (une pincée de fleur de sel)

Kako jo pripravimo?

Čokolado najprej nadrobimo v posodo, kjer jo bomo raztopili v vroči kopeli (le bain marie). Čokolado ves čas enakomerno mešamo, da se ustvari homogena zmes (la pâte homogène). Pazimo, da ogenj ni prevelik, saj se v nasprotnem primeru lahko ustvarijo grudice (les grumeaux).

Ločimo rumenjake (le jaune) in beljake (le blanc). Rumenjake drugega za drugim vmešamo naravnost v ohlajeno čokoladno zmes. Zmes (le mélange) mora ostati kremasta in rahla. V drugi posodi iz beljakov stepemo (monter) sneg (la neige), ki mu na koncu rahlo vmešamo vaniljev sladkor. Nato polovico snega nežno vmešamo v čokolado, na koncu pa narahlo še preostalo polovico snega.

Čokoladno peno vsaj za uro do dve postavimo v hladilnik, lahko pa jo tudi zamrznemo. Postrežemo v kozarčkih in poljubno okrasimo, na primer z nastrgano čokolado (le chocolat râpé), koščki jagod (les morceaux de fraise) …

Bon appétit!

Obiščite tečaj francoščine v jezikovni šoli Lingula in poskrbeli bomo, da boste spregovorili po učinkoviti govorni metodi in spoznali tudi francosko kuhinjo.