Francozi in prehranjevalne navade

Tečaj francoščine je dobra priložnost, da spoznate številne zanimivosti o Francozih in njihovih navadah. Poleg kakovostne in pestre hrane Francozi skrbijo tudi za dobre prehranjevalne navade (les habitudes alimentaires), saj ni pomembno le to, kaj jemo, temveč tudi, kako in kdaj.

Trije glavni obroki brez vmesnih prigrizkov

Večina Francozov kljub hitremu tempu življenja še vedno najde čas za tri glavne obroke: zajtrk (le petit-déjeuner), kosilo (le déjeuner) in večerjo (le dîner). Vmes si le redko privoščijo kak prigrizek (l’en-cas), kot je to v navadi v kakšnih drugih kulturah. Prigrizke in vmesne obroke jedo večinoma le otroci, po navadi pa gre za sadje (les fruits) ali pecivo. Nekatere restavracije v Franciji so tako odprte le v času kosila in večerje, kar očitno Francozom ne povzroča nikakršnih težav.

Kosilo je pomembnejše od zajtrka in večerje!

Medtem ko pri nas velja, da je najpomembnejši obrok v dnevu zajtrk, so Francozi naše popolno nasprotje. Francozi si namreč za zajtrk privoščijo nekaj lahkega, saj je zanje najpomembnejši obrok v dnevu kosilo. Kosilu Francozi posvetijo približno 30–45 minut, kar naj bi jih uvrščalo med države z najdaljšim odmorom za kosilo (la pause déjeuner). Kosilo pa ni namenjeno le prehranjevanju, temveč tudi druženju in zabavi (l’amusement), saj ga radi pojedo v družbi družine, sodelavcev ali prijateljev.

Usedite se za mizo in uživajte …

Francozi si nikakor ne predstavljajo, da bi kosili za računalnikom (l’ordinateur) v pisarni, pred TV-sprejemnikom (la télévision) ali pa da bi med potjo na hitro nekaj pojedli. Skoraj nemogoče je, da bi med odmorom za kosilo videli koga, ki se po ulici sprehaja s sendvičem v eni roki in skodelico kave v drugi. Francozi si za kosilo radi vzamejo čas (le temps), se usedejo za mizo in v hrani uživajo. Že od mladih nog otroke (l’enfant) navajajo na sedenje za mizo in bonton, ki sodi zraven.

Brez otroških menijev

V francoskih restavracijah boste le redko zasledili otroške menije, saj se jim Francozi izogibajo (éviter). Menijo, da bi morali tudi otroci uživati takšno hrano, kot jo jedo odrasli, le v drugačnih količinah. Tako se otroci že v zgodnjih letih navajajo na nove okuse (le goût), kar zmanjša verjetnost, da bodo postali izbirčni pri hrani.

Slaščice in torte so za posebne priložnosti

Čeprav Francija slovi po različnih slaščicah, tortah (le gâteau) in drugih sladkih dobrotah, pa jih le redko uživajo po kosilu ali večerji. Po obroku si za poobedek večkrat vzamejo kos sadja, sir ali jogurt (le yaourt), slaščice in torte pa za sladico postrežejo ob posebnih priložnostih, kot so praznovanja.

Kam na zajtrk, kosilo ali večerjo?

V Franciji je veliko gostinskih objektov s hrano ali pijačo, a strogo ločijo, v katerega se napotiti ob določeni uri v dnevu:

  • Le restaurant (restavracija): samo v Parizu jih obstaja 5000, ponujajo pa največjo izbiro hrane in pijače. Bodite pozorni, ali je potrebna predhodna rezervacija (la réservation).
  • Le bistrot (bistro): manjša različica restavracije, po navadi z regionalnimi specialitetami (la spécialité) in omejeno ponudbo, z nižjimi cenami, kot jih imajo restavracije.
  • La brasserie (pivnica): ponujajo številne vrste piva (la bière), strežejo pa tudi hrano, po navadi so odprte vsak dan ves dan.
  • Le café (kavarna): namenjene so pitju toplih in hladnih napitkov (la boisson), omejene pa so z izbiro hrane.
  • Le bar (bar): ponujajo večinoma različne vrste brezalkoholnih (non alcoolisé) in alkoholnih (alcoolisé) pijač, hrano strežejo redko.

Tečaj francoščine v Linguli je odlična možnost, da na zabaven in poučen način raziščete zanimivosti o Franciji in Francozih.

Imate vprašanja, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.