Nenavadne francoske jedi

Lingula_franscoscina_vajeTečaj francoščine je dobra priložnost tudi za pogovor o bogati francoski kulinariki. Francoska kuhinja velja za eno izmed najbolj znanih in priljubljenih na svetu, na francoskih menijih pa najdemo kar nekaj nenavadnih kombinacij in specialitet (la specialité). Ste katero že poskusili?

Foie gras

Fois gras je v Franciji izjemno cenjena (apprécié) jed. Narejena je iz jeter rac ali gosi, ki so jih vzredili posebej s tem namenom, da bi njihova jetra uporabili za pripravo te specialitete. Foie gras spada med najbolj luksuzne prehrambne proizvode, najpogosteje pa ga Francozi uživajo med božičnimi prazniki (les fêtes de Noël).

Cuisses de grenouilles

Žabji kraki so za marsikoga precej nenavadna (extraordinaire) jed, a so kljub temu ena izmed najbolj znanih francoskih specialitet, ki jo pripravljajo po vsem svetu. Naredite jih lahko na različne načine, Francozi pa jih po navadi pripravljajo ocvrte (frit), zraven pa postrežejo narezano bageto (la baguette). Okus žabjih krakov naj bi bil podoben pečenim piščančjim perutničkam.

Pieds de porc

Svinjski parklji so ena izmed tradicionalnih francoskih jedi. Pripravljajo jih na številne načine, ocvrte, kuhane (cuit) ali pečene. Večinoma se znajdejo na meniju kot glavna jed (le plat principal), spremljajo pa jih različne priloge.

Andouillette

Gre za prav posebno klobaso (la saucisse), katere sestavine so svinjina, paprika, čebula, vino in začimbe v črevesu. Če nekdo v restavraciji naroči andouillette, bodo to verjetno vedeli vsi, saj ima jed izjemno močan vonj (l’odeur). Ta nenavadna klobasa je tako priljubljena, da ima celo svoj klub ljubiteljev: AAAA, združenje Amicale des Amateurs d’Andouillette Authentique.

Langue de boeuf

Goveji jezik je še ena izmed francoskih specialitet, ki velja za odlično jed. Kuhan goveji jezik narežejo na tanke rezine (la tranche) in ga postrežejo s hladno smetanovo omako.

Escargots

Polži so zagotovo ena izmed najbolj znanih nenavadnih francoskih specialitet. Nekateri pravijo, da so izjemnega okusa, drugim pa že ob misli, da bi jedli polže, postaja slabo. Pripravljajo jih s česnom (l’ail), maslom in začimbami (l’épice).

Francoska kulinarika ponuja vrsto nenavadnih kombinacij, ki jih obožuje ves svet. Tečaj francoščine v Linguli je dobra priložnost, da v francoskem jeziku poklepetate tudi o svojih najljubših francoskih jedeh.