Palačinke

Na tečajih francoščine v Linguli se boste pogosto pogovarjali o hrani, saj je ta pomemben del francoske kulture.

Les crêpes à la française!

Žabji kraki (les cuisses de grenouille), polži (les escargot), račja ali gosja jetra (la foie gras), rogljički (les croissantes), slana pita iz jajc in slanine (quiche), zelenjavna jed ratatouille in še kaj bi se znašlo na seznamu bolj ali manj okusnih francoskih jedi. Francozi pa premorejo tudi ulične specialitete in ena od njih so palačinke – les crêpes. Te so lahko tako sladke (sucrées) kot tudi slane (salées), dobite pa jih v la crêperie.

Boste raje sladke …

Med najbolj priljubljene sladke okuse spadajo palačinke s sladkorjem in cimetom (crêpes au sucre et à la canelle), z Nutello, banano in kokosom (crêpes au Nutella, à la banane et à la noix de coco) ter z raznimi marmeladami (la confiture), kot sta jagodna (de fraise) ali marelična (d’abricot), ter drugimi namazi, na primer kostanjevim (la crème de marrons).

ali slane?

Palačinke pa imajo lahko tudi slan nadev in tako postanejo samostojna jed, ne le posladek. Masa je narejena iz istih sestavin kot pri tistih za sladek nadev ali pa iz ajdove moke (la farine de sarrasin). Jemo jih lahko s piščancem in šampinjoni (au poulet et champignons), z mleto govedino (au boeuf haché), s šunko in sirom (au jambon et au fromage), z jajcem in sirom (à l’oeuf et au fromage), s tuno (au thon) … Možnosti je neskončno, tek pa se nam zagotovo poveča, ko nas med čakanjem na palačinke obdajajo mamljive vonjave. Bon appétit!