Palmiers – francosko pecivo

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi pestro francosko kuhinjo. Ena izmed priljubljenih vrst francoskega peciva so palmiers. To so hrustljavi piškoti iz listnatega testa, posuti s sladkorjem, ime palmiers pa so dobili, ker po obliki spominjajo na palmine liste.

Neznan izvor

Kdo je prvi napisal recept (la recette) za piškote palmiers, sicer ni znano, a mnogi verjamejo, da so jih prvič pripravili v začetku 20. stoletja v Franciji. Pod svojimi imeni jih poznajo tudi v drugih državah, v Franciji pa jih ponavadi uživajo ob čaju (le thé), kavi (le café) in drugih pijačah.

Ušesa, metuljevo pecivo, majhna očala, prašičja ušesa …

  • V portoriški različici so ti piškoti preliti z medom (le miel).
  • V Mehiki in drugih latinskoameriških državah jih imenujejo ušesa (orejas).
  • V kitajščini jih imenujejo metuljevo pecivo.
  • V grščini jih običajno imenujejo majhna očala (γυαλάκια).
  • Nemci jim pravijo prašičja ušesa (Schweineohren).
  • V Španiji pa se imenujejo palmeras in so lahko preliti s čokolado ali posuti s kokosom.

Recept za pripravo piškotov palmiers

Sestavine:

  • listnato testo (la pâte feuilletée)
  • 200 g kristalnega sladkorja (le sucre cristallisé)
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja (le sucre vanillé)

Priprava ni zahtevna:

V posodici zmešamo (mélanger) kristalni sladkor in mu dodamo še zavitek vaniljevega sladkorja, lahko tudi malo cimeta ali kardamoma. Polovico (la moitié) sladkorne mešanice posujemo po delovni površni in nanjo položimo razvaljano listnato testo. Čez listnato testo nato posujemo in enakomerno razporedimo še preostali sladkor. Z valjarjem (le         rouleau à pâtisserie) povaljamo testo, tako da se posuti sladkor lepo oprime testa.

Testo nato z zunanje strani začnemo prepogibati za tretjino proti notranji strani. Zadnji dve tretjini (leva in desna stran) se morata na koncu stikati. Nato testo še enkrat prepognemo, tako da dobimo le en kos testa. Testo narežemo (couper) na centimeter debele kose ter jih polagamo na pekač (la plaque), obrnjene navzgor, tako da se lahko med peko listnato testo oblikuje v lepe piškote in naraste v obe smeri.

Pečemo (faire cuire) jih v pečici na 190 ⁰C približno 15 minut. Na polovici peke piškote obrnemo, tako da so iz obeh strani zlatorumeni. Pečene še vroče preložimo iz pekača, med hlajenjem pa bodo postali trdi in hrustljavi (croquant).

Tečaj francoščine v Linguli je dobra priložnost, da spoznate še druge francoske kulinarične dobrote, znanje francoščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste lotili prebiranja receptov v francoščini.