Sir od severa do juga, od vzhoda do zahoda

Sir (le fromage) spada med osnove francoske kulinarike. A vsako okrožje, regija in včasih celo vasica se ponašajo s svojo lastno vrsto tega mlečnega izdelka. V nadaljevanju se lahko vsi »siroljubci« sprehodite po kratki sirni promenadi izbranih regij in njihovih okusov.

Sir s severa (Le fromage du Nord)

Vasice ob belgijski meji na severu Francije, kjer stari vaščani še vedno gojijo tradicijo pitja jutranje kave (le café), pospremljene s kosom sira, so najbolj znane po sirih z imenom Le Maroilles in La mimolette ou boule de Lille.

Sir burgundskih grofov

Bourgogne (Burgundija) je za Francijo prav posebno okrožje, ki se poleg bogate zgodovine, gurmanskih specialitet in vrhunskih vin (le vin) lahko kiti tudi s prvovrstnimi siri. Mednje štejemo L’Epoisses, Le Chaource in Le Mâconnais.

Sir z alpskih planot

Gorato območje Savoie (Savoja) in prostrani pašniki okrožja (departmaja) Rhône-Alpes na jugovzhodu države ob meji z Italijo se ljubiteljem sirov z »močnim značajem« predstavljajo s siri, kot so Le Reblochon, Le Beaufort, L’Abondance de Savoie, Le Gruyère in L’Emmental.

»Masivni sir« (Le Fromage d’Auvergne)

Razgiban relief Centralnega masiva dodaja priokus tudi tamkajšnjemu siru. Čeprav okrožje še vedno zaznamuje t. i. demografska regresija, se lahko pohvali z izdelavo sirov, kot so Le Cantal, Le Saint-Nectaire, Le Fourme d’Ambert, Le Bleu d’Auvergne.

Käse ali fromage?

Alsace (Alzacija) je edino okrožje v Franciji, ki se v svoji tradiciji in folklori močno navezuje na sosednjo, germansko kulturo, tako da tudi lokalni siri dišijo bolj »po nemško«, denimo izvrstni Le Munster.

Najprej sirarna, potem pa tovarna

Normandie (Normandija) izkorišča svoje travnate površine za izdelavo mednarodno priznanih in poznanih vrst sira, te mlečne dobrote (les produits laitiers) pa usmerja v tovarniško in množično proizvodnjo za potrebe izvoza. Le kdo ne pozna sira po imenu Le Camembert?

Sir z Jure (Le Fromage du Jura)

Gorovje na vzhodu države, ki se razprostira vse do Nemčije, ni znano le po svojih rečnih postrvih, »rumenem vinu« (le vin jaune) in še vedno živ(ahn)i kulinarični tradiciji, temveč tudi po svojih sirih, ki priredijo pravcato gostijo za vaše brbončice: Le Comté, Le Morbier, Le Mont d’Or, La Cancoillotte.

Les Fromages de France(Vir : FreeDigitalPhotos.net, avtor: Rob Wiltshire)

Če se želite odpraviti na daljši pohod po francoskih regijah sira, pa le obiščite naslednjo spletno stran in rešite zabavni kviz ali pa si preberite članek o različnih vrstah sira.

Poznavanje francoske kulture je tesno povezano z učenjem francoščine. Na tečaju francoščine v Linguli se boste zato zagotovo pogovarjali tudi o sirih, jih »nakupovali« že na začetni stopnji in spoznavali tudi francosko kulinariko.