Sirov sufle – francoska kulinarična klasika

Tečaj francoščine odpira vrata do znanja jezika, s katerim lahko obogatimo svoje življenje. Omogoča nam, da odpotujemo v Francijo in si v francoščini naročimo hrano v restavraciji ali pa poiščemo recept v izvirnem jeziku in si kulinarično poslastico pripravimo kar v domači kuhinji. Sirov sufle je francoska kulinarična klasika.

Kako je sufle (»un soufflé«) dobil svoje ime?

Sufle je znan kot jed, ki so jo jedli na dvoru (un plat de cour). Ker uspešna priprava te rahle jedi ni bila samoumevna, so namreč v njej najprej uživali kralji (les rois) in dvorjani. Ker sufle ob peki v pečici naraste, kot bi vanj pihali (souffler), pa so ga poimenovali soufflé ali, če prevedemo dobesedno, »napihnjenec«.

Naj vas v mrzlih dneh razveseli topel sirov sufle

Tečaj francoščine vas seznani tudi s čudovitim svetom francoskih sirov. Zakaj sira ne bi uporabili za pripravo odličnega sirovega sufleja?

Potrebovali boste:

  • 4 jajca (les œufs),
  • 150 g naribanega sira grojer (le gruyère râpé),
  • 4 dl mleka (le lait),
  • 60 g masla (le beurre),
  • muškatni orešček (la noix de muscade),
  • sol in poper (le sel et le poivre).

Skrivnost priprave sirovega sufleja je bešamel

Pečico najprej segrejte (préchauffer) na 180 °C. Za pripravo gostega bešamela (une béchamel épaisse) najprej stopite maslo. Zlato pravilo (la règle d’or) za pripravo bešamela pa je uporabiti enako količino masla in moke. Zmes na zmernem ognju mešajte do dveh minut. Postopoma dodajte mleko in ustvarite gladko oziroma homogeno zmes. Bešamel začinite (assaisonner) s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

Ločite beljake od rumenjakov. Beljake dobro stepite (battre) in dodajte ščepec soli (une pincée de sel), bešamelu pa dodajte rumenjake in nariban sir. Zmesi nežno primešajte (mélanger délicatement) še stepene beljake.

V kalup (le moule), ki ste ga prej premazali z maslom (beurrer), vlijte zmes, pri tem pa slednja ne sme segati do vrha kalupa. Odstranite tudi preostanek zmesi ob strani. 35 minut pecite na spodnjem žaru pečice, ki ste jo prej segreli na 180 °C. Med peko ne odpirajte vrat pečice (la porte du four), saj se jed lahko posede (retomber).

Dober tek ali bon appétit !

Tečaj francoščine vam omogoča branje izvirnih receptov

Tečaj francoščine v jezikovni šoli Lingula vam bo omogočil, da obogatite svoje znanje in dostopate do izvirnih francoskih receptov za manj znane dragulje francoske kulinarike.

Imate vprašanja o tečaju francoščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.