Sladkanje po francosko

Francozi so znani kot izvrstni kuharji in peki, njihove specialitete pa lahko najdemo po vsem svetu.  Ena najbolj znanih sladic, ki jih povezujemo s Francijo, je seveda croissant ali masleni rogljiček. Pa je res francoski?

Značilne francoske sladice

V Franciji nikakor ne morete brez slastnih crêpes (palačinke), ki jih ponujajo kar na ulici, mousse au chocolat (čokoladna pena) ali crème brûlée, ki dobesedno pomeni »zažgana krema«. Gre za sladico iz vaniljeve kreme, posute s sladkorjem, ki ga zažgejo, da nastane skorjica.

Navdušile vas bodo tudi številne francoske sladice, narejene iz paljenega testa. To testo naredijo samo iz štirih sestavin: vode, moke, masla in jajc, napolnijo pa ga z različnimi kremami. Primera sta profiteroles (kroglice, polnjene s kremo in prelite s čokolado) in éclairs (palčke, polnjene s kremo in prelite s sladkorno glazuro).

Pite na tisoč in en način

Francija je odlična destinacija tudi za ljubitelje pit. Tarte au citron (limonova pita), tarte aux fraises (jagodna pita) in tarte aux figues (figova pita) so le nekatere izmed njih. Najraje jih pripravljajo iz sezonskega sadja, najbolj znana pa je tarte tatin (jabolčna pita), ki naj bi jo po nesreči ustvarila kuharica v hotelu Tatin.

Zgodba gre tako: kuharica je želela speči jabolčno pito, a je jabolka predolgo pustila v sladkorju, tako da so se karamelizirala. Začela so se žgati, zato jih je hitro dala na testo in slavna sladica je bila rojena.

Od kod izvira slavni francoski croissant

Pod imenom croissant pa je ta sladica postala znana šele skoraj sto let zatem, ko se je leta 1770 avstrijska nadvojvodinja Marija Antoinetta poročila z Ludvikom XVI. Francoskim.

Čeprav je to marsikomu neznano, croissant v resnici sploh ne izvira iz Francije, temveč je nastal v Avstriji. Prvotno se je imenoval Kipferl, v Francijo pa je prišel šele z Marijo Antoinetto.

Leta 1683 so Dunaj obkolili Turki in se ponoči želeli prikrasti v mesto skozi podzemne predore. Na srečo so kopanje in razbijanje, ki so ga povzročali, slišali peki, ki so trdo delali predvsem ponoči. Po zaslugi njihovega opozorila je Dunajčanom uspelo pravočasno uničiti predore, kasneje pa so skupaj s poljskim kraljem Turke tudi porazili.

Da bi proslavili vojaško zmago, so ponosni peki, ki so bili zanjo močno zaslužni, začeli peči pecivo v obliki meseca, ki so ga videli na zastavah svojih sovražnikov. Pod imenom croissant pa je ta sladica postala znana šele skoraj sto let zatem, ko se je leta 1770 avstrijska nadvojvodinja Marija Antoinetta poročila z Ludvikom XVI. Francoskim.

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da vsaj teoretično spoznate tudi zanimivosti o francoski kulinariki. Izkušeni učitelji znajo motivirati tečajnike in poskrbeti za zabavno učenje z veliko sproščenega pogovora.