Obrnjena jabolčna pita – tarte Tatin

Tečaj francoščine je tudi priložnost za pogovor o francoski kuhinji. Najbolj znane tradicionalne francoske recepte pripravljajo po vsem svetu. Obrnjena jabolčna pita, tarte Tatin, je odlična francoska slaščica, ki sta jo po nesreči ustvarili sestri Tatin.

Od kuharske polomije do slavne pite?

Legenda pravi, da je leta 1880 Stéphanie Tatin, ena izmed sester, ki sta vodili hotel Tatin, pripravljala (préparer) tradicionalno jabolčno pito. Med pripravo je predolgo (trop long) kuhala jabolka v karameliziranem sladkorju. Ker je želela pito »rešiti«, jo je prekrila s testom in zapekla v pečici. Gostom je bila ta pita tako všeč, da je postala simbol (le symbole) hotela.

Recept za pripravo jabolčne pite (la tarte aux pommes)

Potrebujemo:

  • 8 jabolk (neolupljena ali olupljena (épluché), narezana na krhlje)
  • 100 g sladkorja (le sucre)
  • 60 g masla (le beurre)
  • listnato testo (la pâte feuilletée)

Priprava: Pečico (le four) segrejemo na 200 stopinj Celzija. Za pripravo pite potrebujemo okroglo posodo za pite, v kateri najprej karameliziramo (caraméliser) jabolka, nato pa jih skupaj s testom pečemo v pečici. V posodo damo najprej maslo in sladkor ter mešamo, dokler se sladkor ne karamelizira (približno 5 do 10 minut). V zlatorjav karameliziran sladkor dodamo krhlje (la tranche) jabolk in nadev kuhamo od 15 do 30 minut, dokler niso jabolka prepojena in mehka, vendar ne smejo razpadati. Posodo odmaknemo s štedilnika in jabolka enakomerno razporedimo po posodi. V tem času na tanko razvaljamo (étendre) listnato testo v obliki kroga. S testom prekrijemo vsa jabolka in pritisnemo robove ob dno posode. Pito pečemo v pečici, dokler testo ne dobi zlatorjave barve, približno 20–30 minut.

Obrnemo na ena, dva, tri! Pito po 15 minutah ohlajanja obrnemo. Najlažje gre, če servirni krožnik položimo na zgornjo stran posode za pečenje in nato previdno obrnemo. Jabolčno pito še malo ohladimo (refroidir), nato pa še mlačno postrežemo. Bon appétit !

Ogromno različic okusne slaščice

Če ste leta 2009 v iskalnik Google vpisali »Tarte Tatin«, je ta našel kar 60.000 zadetkov (le résultat). Še danes recept slavnih sester Tatin spreminjajo, izboljšujejo (améliorer) in pito pripravljajo na svoj način največji kuharji, kot so Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Raymond Blanc, Jacques Pépin in drugi.

Tečaj francoščine v Linguli je odlična priložnost, da spoznate še veliko francoskih kulinaričnih dobrot, vaše znanje francoščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste lotili prebiranja receptov v francoščini.