Na večerjo k Francozom

Tečaj francoščine je lepa priložnost, da spoznate številne zanimivosti o Francozih in njihovih navadah. Naj gre za poslovno večerjo ali prijateljsko srečanje, Francozi pri hrani upoštevajo kar nekaj nenapisanih pravil vedenja. Če ste povabljeni na večerjo k Francozom, jih je dobro upoštevati, saj boste s poznavanjem francoskih navad gostitelju izkazali še večje spoštovanje (le respect).

Zamujanje na večerjo

V Franciji je zamujanje na večerjo v krogu prijateljev, znancev ali družinskih članov nekaj povsem normalnega. Nihče vas ne bo gledal grdo, če boste zamudili (arriver en retard) nekaj minut, nasprotno, to je celo bolj zaželeno, kot da bi prišli prezgodaj in gostitelja ujeli med pripravljanjem mize. To pravilo (la règle) seveda ne velja, ko gre za uradne dogodke ali poslovne večerje.

Prinesite darilce

Kot je navada tudi v Sloveniji, bodo tudi Francozi zelo veseli, če boste gostitelju prinesli darilo (le cadeau). To pa naj ne bo preveliko, da ga ne spravite v zadrego. Po navadi se gostitelju prinese vino (le vin) – poskrbite le, da bo francosko!

Ne nosite hrane

Čeprav je v nekaterih kulturah prinašanje hrane (ne da bi se vnaprej dogovorili) na večerjo, ki jo gosti družinski član, prijatelj ali znanec, povsem normalno, pa lahko s takšno gesto v Franciji gostitelja užalite (insulter). To je dovoljeno le, če ste se vnaprej tako zmenili z gostiteljem.

Sedežni red je pomemben

Če gre za uradno ali poslovno večerjo, bodo na mizi najverjetneje razporejene tablice z imeni (le prénom), ki označujejo sedežni red. Če sedežni red ni vnaprej določen, pa se nikoli ne usedite na konec mize (la table), saj je to mesto »rezervirano« za gostitelja. Če gre za dva gostitelja, pa ta dva sedita na obeh koncih mize.

Kruha ne polagajte na krožnik!

Pri večerji bodo v Franciji vedno postregli tudi kruh (la pain), pogosto narezano bageto. Kruha nikoli ne polagajte na krožnik z večerjo, saj bodo Francozi na to gledali kot na nekaj nevljudnega. Košček kruha raje položite na prtiček (la serviette) ob krožniku.

Mmm, je še kaj ostalo?

Ne glede na to, kako zelo ste uživali v večerji in kako zelo vam je bila všeč hrana, ne sprašujte, ali bi lahko dobili še malo te res okusne rižote. S takšnim vprašanjem lahko gostitelja spravite v neprijeten položaj ali ga celo užalite. Ne pozabite, po večerji vedno sledita še sir (le fromage) in sladica (le dessert), zato se vzdržite in počakajte na naslednji hod.

Prazen krožnik

V Franciji vas ne bodo gledali prav nič čudno, če boste pojedli vse (tout), kar je na krožniku (l’assiette), saj to zanje ni nekaj nevljudnega. Prav nasprotno, prazen krožnik je lepa pohvala kuharju (le cuisinier)!

Tečaj francoščine v Linguli je odlična možnost, da na zabaven in poučen način raziščete zanimivosti o Franciji in Francozih.