Vojvodinjin krompir – francoska kulinarična klasika

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi zanimivosti o pestri francoski kuhinji. Ena izmed najbolj znanih prilog (l’accompagnement) k različnim jedem je zagotovo vojvodinjin krompir (les pommes duchesse), ki je priljubljen zaradi lepega izgleda in preproste priprave.

Recept za vojvodinjin krompir

Za pripravo potrebujete:

  • 650 g kuhanega krompirja (la pomme de terre)
  • 1 žlico surovega masla (le beurre)
  • 3 rumenjake (le jaune d’œuf)
  • ščepec muškatnega oreška (la muscade)
  • sol (le sel)

Olupljen krompir skuhajte v slani vodi in ga odcedite. Nato ga dobro pretlačite, da postane gladek in brez grudic (grumeleux). Dodajte mu maslo, dva rumenjaka, ščepec soli in ščepec muškatnega oreščka. Pekač obložite s papirjem za peko in nanj nabrizgajte krompir z brizgalno vrečko. Pomembno je, da kupčke krompirja nabrizgate v spiralno obliko, tako da gredo v višino. Med kupčki naj ostane vsaj pet centimetrov prostora, saj se med peko še malce razlezejo. Krompirjeve kupčke nato s čopičem premažite z rumenjakom in na 220 stopinjah Celzija pecite (faire cuire) do zlatorjave barve. Izgled vas bo navdušil.

Vojvodinja ostaja uganka

Vojvodinjin krompir zagotovo izvira iz Francije, težko pa je potrditi, od kod tako ime. Legenda pravi, da naj bi jed prvič pripravili za neko britansko vojvodinjo, ki je obiskala (visiter) Francijo.

Kako je krompir povezan z gobavostjo

Pridelovanje krompirja pa je bilo v Franciji celo prepovedano (interdit), in to kar 24 let. Leta 1748 je namreč francoski parlament prepovedal njegovo gojenje, ker so menili, da povzroča gobavost.

Tečaj francoščine v Linguli je dobra priložnost, da spoznate različne zanimivosti o francoski kulinariki. Znanje francoskega jezika pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste lotili prebiranja receptov v francoščini.