Asterix

Kako po francosko rečemo stripu? Asterix?

Na kaj pomislite, ko kdo omeni Francijo ali francoščino? Je to morda Eifflov stolp, Edith Piaf, francoski rogljiček ali odlična francoska vina? Vse to so nedvomno sestavni deli francoske kulture, a o njej skorajda ne moremo govoriti, ne da bi omenili enega najslavnejših francoskih stripovskih junakov: Asterixa.

Najslavnejši Galec na svetu

Asterix ali Astérix le Gaulois, kot bi mu rekli Francozi, je verjetno najbolj znan francoski strip (La bande dessinée ali krajše BD), ki je delo pisca Renéja Goscinnyja ter ilustratorja Alberta Uderza. Zgodba govori o vasi neukrotljivih Galcev, ki se s pomočjo čarobnega napoja, ki jim ga pripravlja vaški druid, vztrajno upirajo rimljanskim zavojevalcem. Glavna junaka sta Galca Asterix in njegov prijatelj Obelix, ki se v vsakem delu nadaljevanja odpravita novi dogodivščini naproti.

Prevodi v več kot sto jezikov

Asterix je tudi edini francoski strip, ki se lahko pohvali s prevodi v več kot sto jezikov in narečij. Večina knjig je prevedena v skoraj vse evropske jezike, obstajajo pa tudi prevodi oz. priredbe za francoska narečja. Narečne priredbe so zelo priljubljene tudi v Nemčiji in na Finskem. Med drugim so zgodbe prevedene v esperanto, perzijščino ter za potrebe učenja jezikov tudi v antično grščino in latinščino.

Vse se je začelo leta 1959

Goscinny in  Uderzo sta zgodbo o Asterixu prvič objavila v reviji Pilote leta 1959, kot knjiga pa je bila zgodba prvič izdana dve leti kasneje. Asterixova priljubljenost je iz leta v leto naraščala, ustvarjalca pa sta z njim francoski strip razširila po svetu. Do danes je objavljenih že 36 knjižnih izdaj junakovih dogodivščin, po knjižni predlogi pa je skupno nastalo tudi 13 filmov, od tega 9 animiranih.

Če želite poglobiti svoje znanje francoščine, da boste lahko francoske stripe, kot je Asterix, brali v izvirniku, smo za vas v Linguli pripravili tečaje francoskega jezika. Poleg učenja jezika na zabaven in učinkovit način boste lahko več izvedeli tudi o francoski kulturi.