Baretka

Baretka (le béret) je modni dodatek, ki ga srečamo prav povsod. Nosijo jo tako modni privrženci kot tudi vojaki, revolucionarji in umetniki. Tečaj francoščine je odlična priložnost, da se naučimo tudi kaj o francoski modi.

Od baskovskih pastirjev do Coco Chanel

Prvi naj bi baretke nosili revni baskovski pastirji (les bergers basques) iz Pirenejev (les Pyrénées), kmalu pa naj bi se razširile po vsej Franciji in baretka danes velja za enega njenih najbolj prepoznavnih simbolov.

V 18. stoletju so jo nosili zlasti slikarji, saj je bila za mrzle ateljeje precej udobno in toplo pokrivalo. Za njeno feminizacijo na začetku 20. stoletja pa je poskrbela modna oblikovalka Coco Chanel, zaradi katere ta priljubljeni modni dodatek še danes pogosto povezujemo s francoskim modnim šikom (le chic français).

Načini nošenja
Kako jo nosimo, je precej odvisno od osebne izbire, predvsem pa je pogojeno z modo (la mode) in okusom dobe. Baretka je zaradi svojega materiala (le matériel) in oblike precej prilagodljiva, izbiramo pa lahko tudi med različnimi velikostmi, barvami in modeli.

Simbol revolucije
Baretka, ki so jo nosili zlasti pripadniki odporniškega gibanja (la résistance) med drugo svetovno vojno, je postala simbol osvoboditve, odporništva in revolucije. Kot tako so jo prevzeli tudi nekateri drugi revolucionarni voditelji, na primer Che Guevara. Med nadvse simbolična dejanja spada tudi metanje baretk v zrak ob državnih praznikih (les fêtes).

Moda kot kultura naroda
Moda nikoli ni zgolj način oblačenja, ampak se skoznjo odraža tudi kultura naroda. Tečaj francoščine je odlična priložnost za pogovor o tej temi, kar vam bo izoblikovalo širši pogled na francosko miselnost in seveda pomagalo pri učenju jezika.