Božično nakupovanje v Franciji

Če imate dolg seznam božičnih daril (le cadeau de Noël), ki jih morate kupiti, in obenem iščete idealno destinacijo za potovanje v božičnem času (l’avent), obiščite Francijo: ubijte dve muhi na en mah (faire d’une pierre deux coups) in naj vas ob nakupovanju spremlja tudi francoščina.

Strasbourg – božična prestolnica. Foto: Eva Beltram, osebni arhiv

Strasbourg – francoska božična prestolnica

Francozi decembra prirejajo različna praznovanja. Največja razlika se lahko opazi med severnim in južnim delom Francije, a najboljše decembrsko vzdušje ustvarijo v pokrajini na severozahodu, Alzaciji (l’Alsace). Strasbourg je glavno mesto Alzacije, ki je skozi zgodovino večkrat pripadala Nemčiji, od koder izhaja tradicija božičnih sejmov (le marché de Noël). Danes se Strasbourg ponaša z enim najstarejših božičnih sejmov v Evropi. Prvi božični sejem, ki so ga lahko obiskali Francozi, se je odvijal ravno v tem mestu že leta 1570.

Omamen vonj po hrani

Od 24. novembra do 30. decembra čarobno vzdušje v starem mestnem jedru Strasbourga pričarajo božični okraski (la décoration de Noël) s številnimi prazničnimi lučmi, 30 metrov visoko božično drevo (le sapin de Noël) in približno 300 lesenih hišic (le chalet en bois), kjer lahko okusite različne dobrote in kupite obrtniške izdelke. Pri nakupovanju in okušanju hrane pa vam zagotovo lahko pomaga tudi zfrancoščina, ki ga Francozi vedno cenijo. Za pristno izkušnjo lahko poskusite bredele, značilne alzaške piškote, choucroute, alzaško specialiteto iz kislega zelja, krompirja in mesa, ter kuhano vino (le vin chaud).

Praznično mesto luči

Poleg Alzacije lahko obiščete tudi prestolnico (la capitale) Francije, ki sicer nima božičnega sejma, ki bi bil kos strasbourškemu, a ponuja mnoge druge zanimivosti. Mesto luči (la ville lumière) je v decembru posebej obsijano, še posebej Elizejske poljane, kjer lahko dočakate tudi novo leto (le nouvel an). Če pa želite ubežati mrazu (le froid) in najti popolna darila, vam priporočamo veleblagovnice Galeries Lafayette in Printemps; tam boste poleg znamenitih kupol videli še posebno decembrsko okrasje, ki nikoli ne razočara.

Pri nakupovanju božičnih daril v Franciji vam zagotovo lahko pomaga francoščina. V jezikovni šoli Lingula se učimo tudi o francoskih praznikih in tradicijah.