5 novejših francoskih filmov, vrednih ogleda

Tečaj francoščine je prava priložnost za pogovor o francoski kulturi, katere pomemben del je tudi sodobna filmska umetnost. Izbrali smo nekaj sodobnih francoskih filmov – nekatere od njih si je mogoče ogledati tudi v slovenskih kinematografih.

Qu’est-ce qu’on a fait au bon Dieu? (Bog, le kaj smo zagrešili?)

Žanr: komedija (comédie)

Claude (Christian Clavier) in Marie Verneuil (Chantal Lauby) sta zakonski par s štirimi hčerami, ki sodita v francoski višji sloj (la bourgeoisie française) in sta zagrizena katolika (les catholiques). Ker so se prve tri hčere izneverile družinski tradiciji in se poročile z moškimi drugačne veroizpovedi (la religion) in nacionalnosti (la nationalité), zakonca Verneuil zdaj vse svoje upe polagata na najmlajšo hčer Laure (Élodie Fontan). Ta ju na srečo kmalu razveseli z novico, da si je našla katoliškega fanta, ki ga bo kmalu pripeljala na družinsko srečanje s preostalimi sestrami in njihovimi partnerji. Starša si oddahneta – kaj  gre lahko na srečanju sploh narobe?

Juste la fin du monde (Samo konec sveta)

Žanr: drama (drame)

Mladi dramatik Louis (Gaspard Ulliel) se po 12 letih na smrt bolan vrne domov k družini, da bi ji povedal za svojo bolezen (la maladie).

Že iz uvodnih prizorov lahko gledalec zasluti, da se iz srečanja ne bo izcimilo nič dobrega: Louisova na videz brezskrbna mama miri njegovega nasilnega brata, ki se znaša tako nad svojo nekoliko bebavo ženo kot na Louisa, medtem ko se njegova najstniška sestra v sobi pridno zakaja s travo. Med družinskimi člani (les membres de famille) je čutiti stalno napetost (la tension), ki se, tako kot težko poletno vreme zunaj, le še stopnjuje, kdaj bo dokončno počilo, je le vprašanje časa.

Demain tout commence (Nepričakovano očka)

Žanr: komedija (comédie)

Nepričakovano očka je pravzaprav remake mehiškega filma z naslovom No se aceptan devoluciones, ki je prišel v kino leta 2013.

V vlogi Samuela, samskega moškega (l’homme célibataire) z juga Francije, se znajde simpatični Omar Sy, ki je zaslovel s filmom Les Intouchables.

Njegovo življenje je popolnoma brezskrbno, dokler se mu na pragu ne prikaže Kristin, ena od žensk, s katero je nekoč preživel noč. Pri njem pusti njegovo hčer, nekajmesečno Glorio, in odide v London.

Mladi očka (le jeune père) seveda nikakor ni pripravljen na takšno vlogo, zato se s hčerkico odpravi v London, da poišče Kristin, a je njegovo potovanje brez uspeha. Vseeno pa z Glorio v naslednjih osmih letih, ki jih preživita v angleški prestolnici, postaneta neločljiva (inséparables) …

L’Avenir (Prihodnost)

Žanr: drama (drame)

Srednješolska profesorica filozofije (la professeure de philosophie) Nathalie, ki jo v Prihodnosti upodobi kultna Isabelle Huppert, živi povsem urejeno življenje: z možem delita isto strast do filozofije, z dvema otrokoma živita v udobnem pariškem stanovanju, njeni učenci jo spoštujejo.

Situacija pa se ji kar naenkrat popolnoma obrne na glavo tako v poslovnem kot tudi v zasebnem življenju (la vie privée). Njen mož se preseli k ljubimki, umre ji mati, na založbi ji zavrnejo zbirko filozofskih esejev. Se bo Nathalie sploh zmožna postaviti nazaj na noge (se remettre sur pieds)?

Ma Loute (Mirni zaliv)

Ma loute, Affiche

Žanr: komedija (comédie)

Kaj se je v poletju 1910 zgodilo z nekaj turisti, ki so se sončili na obali ob Rokavskem prelivu (La Manche), potem pa skrivnostno izginili?

Zloglasna inšpektorja (les inspecteurs mal famés) Machin in Malfoy sta prepričana, da je vzrok nenavaden zaliv, v katerem se samo ob plimi združita rečna in morska voda, tam pa biva tudi majhna ribiška skupnost (la petite communauté des pêcheurs).

Inšpektorja se poleg tega kmalu znajdeta sredi ljubezenske zgodbe med nekoliko čudaškim osemnajstletnikom iz ribiške družine, ki ga kličejo Ma Loute, in fantovsko Billie iz aristokratske rodbine. Obe družini ovija tančica skrivnosti, kar še dodatno zapleta preiskavo.

Louise en hiver (Louise pozimi)

Žanr: animirani film (film d’animation)

Po tem ko z morskega letovišča (la station balnéaire) odpelje zadnji vlak v počitniški sezoni, se starka Louise znajde čisto sama v zapuščenem mestecu (la ville déserte).

A vseeno se odloči, da bo ostala ne glede na vse, kar se utegne zgoditi. Čakajo jo prave preizkušnje: vreme se naglo poslabša, zmanjka elektrike, zaradi visoke plime pa odpovejo vsa komunikacijska sredstva (les moyens de communication).

Od Robinzona precej slabše pripravljena in veliko bolj krhka Louise verjetno ne bo preživela zime. Ali pač?

Vas je zamikalo, da bi si filme ogledali kar v francoščini? Tečaj francoščine v Linguli vam bo zagotovo pomagal do želenega znanja.