Francoska zastava in njene zanimivosti

Tečaj francoščine je lepa priložnost, da poleg jezikovnih posebnosti spoznate tudi državo in njene zanimivosti. Med državne simbole sodijo zastava (le drapeau), grb in himna. Se strinjate, da je francoska zastava ena najbolj prepoznavnih v Evropi?

Kaj pomenijo barve na zastavi Tricolore?

Nekdanji francoski premier je nekoč dejal, da modra barva pomeni zgodovino, bela upanje in rdeča kri prednikov. Danes je bolj znana razlaga, da modra pomeni buržoazijo (la bourgeoisie), bela duhovščino, rdeča pa plemstvo – vendar v resnici za vsako barvo obstaja veliko različnih zgodb in simbolov, s katerimi jih povezujejo.

  • Modra naj bi pomenila skrb za revne (les pauvres)

Tako pravi zgodba, ki govori o tem, da naj bi rimski vojak iz 4. stoletja izrezal polovico svojega modrega plašča in ga dal beraču v Amiensu, ki je zmrzoval v snegu (la neige). Vojak je kasneje sanjal, da je Jezus nosil drugo polovico modrega ogrinjala, in je preostanek svojega življenja posvetil cerkvi. Danes je znan kot sveti Martin (Saint Martin).

  • Bela kot zastave Ivane Orelanske

Bela je tradicionalno barva Device Marije, vendar je v Franciji tudi pomembna barva iz zgodovine, ki naj bi predstavljala Ivano Orleansko, narodno junakinjo (la héroïne). V 15. stoletju je njena bela zastava plapolala nad vojskami, ki so končno pregnale Angleže iz kraljevine Francije. Francoska kraljevina je kasneje to barvo sprejela (adopter) kot svojo.

  • Rdeča predstavlja svetnika

Rdeča barva pa naj bi simbolizirala svetega Denisa, svetnika (le saint) in mučenika, ki je bil nekaj časa tudi škof v Parizu.

Obratni vrstni red barv

Ko so bile leta 1790 sprejete sedanje barve francoske zastave, pa so bile v obratnem zaporedju kot danes. Tako je bilo nekdaj zaporedje rdeča (rouge), bela (blanc) in modra (bleu). Tak vrstni red barv, kot ga poznamo danes, torej modra, bela in rdeča, so uvedli štiri leta kasneje.

Francoska zgodovina skriva še ogromno zanimivosti, tečaj francoščine v Linguli pa je odlična priložnost, da jih spoznate in se naučite sporazumevanja v francoščini!