Znani francoski književniki

Svetovni dan knjige

Tečaj francoščine je tudi priložnost za pogovor o svetovnem dnevu knjige in znanih francoskih književnikih.

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic praznujemo 23. aprila, posvečen pa je spodbujanju in promociji branja, še posebej med mladino. Ta dan je leta 1995 določil Unesco, praznujejo pa ga tako številni pisatelji, ilustratorji, knjižničarji kot tudi bralci, zato ni čudno, da ga zaznamujejo tudi v deželi, kot je Francija.

Dežela znamenitih književnikov

Dan, ki ga je Unesco določil za svetovni dan knjige, je datum rojstva ali smrti številnih svetovno znanih literarnih ustvarjalcev, kot so bili Miguel de Cervantes, William Shakespeare, Inca Garcilaso de la Vega, William Wordsworth, Vladimir Nabokov in tudi francoski pisatelj Maurice Druon. Francija je tudi sicer dežela, kjer so se rodili in ustvarjali mnogi priznani književniki, samo nekatera izmed znanih imen pa so Antoine de Saint-Exupery, Charles Baudelaire, Jean de La Fontaine, Emile Zola, Marcel Proust, Jules Verne, Moliere in Voltaire.

Pet francoskih književnih uspešnic vseh časov

Tečaj francoščine na višjih ravneh je pogosto tudi priložnost, da ambicioznejše tečajnike spodbudimo k branju romanov v izvirniku.

Francija je dežela, iz katere prihaja največ Nobelovih nagrajencev za književnost, zato smo se na svetovni dan knjige vprašali, katere so najboljše francoske knjige. Ker pa je ocena kakovosti književnega dela lahko zelo subjektivna, smo pripravili lestvico petih francoskih književnih del, ki so v svetu najbolj poznana.

  1. Gustave Flaubert: Gospa Bovary (Madame Bovary)

Madame Bovary je realistični roman, ki je v končni različici izšel leta 1873. Protagonistka romana je Emma Bovary, ki se skrajno dolgočasi v malomeščanskem življenju in je naveličana svoje vloge podeželske žene, matere in ljubice ter se predaja sanjarjenju. Roman je zgodba o majhnosti človeka in brezupnem hrepenenju, ki je dosegla občinstvo po vsem svetu.

  1. Albert Camus: Tujec (L’Étranger)

Albert Camus je z romanom Tujec dosegel svoj prvi uspeh. Delo je nastalo v obdobju modernizma, v njem pa se avtor sprašuje, kako upravičiti obstoj v svetu, ki nima smisla, ter kako sprejeti nemoč v življenju, ki je zbirka različnih absurdov. Camus je bil predstavnik filozofije absurda, leta 1957 pa je prejel tudi Nobelovo nagrado za književnost.

  1. Voltaire: Kandid ali optimizem (Candide ou l’Optimisme)

Kandid ali optimizem je filozofski roman, ki je bil ob izdaji zelo priljubljen, kljub temu da je bil nekaj časa prepovedan. Izšel je kot kritika metafizičnega optimizma nemškega filozofa G. W. Leibnitza, ki je razlagal, da je vse na svetu dobro, Voltaire pa je s prigodami Kandida, opisanimi v delu, želel pokazati, da je vse na svetu narobe ter da obstajata tudi trpljenje in krivica.

  1. Victor Hugo: Nesrečniki (Les Misérables)

Nesrečniki je zgodovinski roman, ki velja za enega izmed literarnih vrhuncev 19. stoletja. Zgodba slika tragično življenje posameznikov, še posebej življenje bivšega zapornika Jeana Valjeana, vrhunec pa se odvija med vstajo v Parizu leta 1832. Avtor Nesrečnikov, Victor Hugo, je po vsem svetu znan še po enem izjemnem delu – romanu Notredamski zvonar.

  1. Antoine de Saint-Exupéry: Mali princ (Le Petit Prince)

Mali princ je najbolj znano delo Antoina de Saint-Exupéryja, ki ga poznajo tako otroci kot odrasli po vsem svetu, prevedeno pa je v več kot 180 jezikov. Verjetno najbolj znani citat iz Malega princa je: »Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.« Kot zanimivost naj povemo, da je bila ilustracija Malega princa, ki jo je ustvaril avtor sam, natisnjena tudi na bankovcu za 50 francoskih frankov. Ta podatek nedvomno kaže na to, kako pomemben del francoske kulture je to književno delo.

Kateri tečaj francoščine izbrati?

Če vas je seznam velikih književnih del spodbudil za učenje francoščine, vam bomo v Linguli pri tem z veseljem pomagali. Tečaji francoščine potekajo na različnih ravneh, med katerimi lahko izbirate po svojih željah in glede na znanje. Vabimo vas, da se dogovorite za brezplačen svetovalni pogovor, po katerem bomo lažje izbrali pravi tečaj francoščine.