Zakaj so Francozi galski petelini?

Čeprav le coq gaulois ali galski petelin ni uradni simbol Francije, je vseeno zagotovo eden najbolj prepoznavnih francoskih simbolov, krasi pa tudi zastavi Valonije in francoske skupnosti v Belgiji. Galski petelin je tudi dolgoletni simbol francoske nogometne reprezentance, zato njene igralce večkrat okličemo za galske peteline. Pa veste, od kod ta simbol izvira?

Od besedne igre do nacionalnega simbola

Pravzaprav je do povezave petelina s Francijo prišlo zaradi besedne igre. V latinščini namreč beseda gallus pomeni petelina, lahko pa tudi prebivalca Galije, ki je zdaj poznana kot Francija. Dvojnega pomena so se zavedali že v rimskih časih, saj so številni Galci svojo pripadnost izkazovali s simbolom petelina.

Petelin kot simbol

V srednjem veku je bil galski petelin predvsem verski simbol, ki je predstavljal upanje in vero. V Franciji je velikokrat krasil cerkvene zvonike, saj je bil zaradi svojih lastnosti hkrati simbol čuječnosti. Galski petelin se je na francoskih kraljevskih portretih začel pojavljati v času dinastij Valois in Bourbon, s francoskim narodom pa so ga začeli povezovati šele v renesansi.

Petelin zamenjan z orlom

Med francosko revolucijo naj bi se Francozi kot narod poistovetili s simbolom galskega petelina, ki je zato postal neke vrste revolucionarni simbol. Napoleon pa ga je kasneje zamenjal z orlom, saj naj bi rekel, da »petelin nima moči in zato ne more prikazovati podobe takšnega cesarstva, kot je francosko«.

Petelin namesto lilije

Galski petelin se je začel ponovno pojavljati šele med julijsko monarhijo in drugo republiko. Leta 1830 je kot narodni grb zamenjal simbol lilije, leta 1848 se je začel pojavljati na republiškem žigu, leta 1899 pa na zlatem kovancu za 20 frankov.

Simbol odpora med 1. svetovno vojno

Med prvo svetovno vojno, ko so bila poudarjena patriotska čustva, je galski petelin znova postal simbol Francije in izražal francoski odpor oziroma lastnosti, kot so ponos, trma, pogum in plodnost. V tem času so Francoze s petelinom začeli povezovati tudi drugje. Še danes predstavlja idejo Francije in francoski narod, to pa je najbolj vidno pri športu.

Če želite izvedeti več o simbolih in kulturi Francije ali poglobiti znanje francoskega jezika, se vpišite na tečaj francoščine v Linguli. Učitelji vam bodo predstavili veliko zanimivosti o Franciji in njenih prebivalcih ter vplivu kulture na jezik, tako da vam zagotavljamo, da se ne boste dolgočasili.