Lupin – francoski Sherlock Holmes

Tečaj francoščine ponuja možnost, da svoje najljubše serije in romane spremljamo in beremo v izvirnem jeziku. Spoznajte francoskega kavalirja, ki vas bo tako zelo očaral, da boste njegove resnične namene odkrili, ko bo že prepozno.

Navdih za mnoge serije in filme

V začetku leta 2021 je ugledala luč sveta (voir le jour) nova francoska serija Lupin in požela kar nekaj uspeha. Serija (une série) spremlja življenje Assana Diopa, oboževalca romana Arsène Lupin, ki ga je napisal Maurice Leblanc. Ko njegovega očeta po krivem obtožijo zločina (accuser à tort d’un crime), se mladi Assan odloči vzeti zadeve v svoje roke, pri tem pa ne pozabi svojega najljubšega literarnega lika (un personnage). Leta 2004 so posneli tudi film Arsène Lupin, ki sledi prigodam očarljivega vlomilca (un cambrioleur).

A kdo je pravzaprav kavalirski vlomilec?

Arsèna Lupina francoska publika pozna tudi po vzdevku (le surnom) gentleman-cambrioleur oziroma kavalirski vlomilec. Je junak, ki ga odlikujejo bistrost (l’intelligence), očarljivost (le charme) in humor (l’humour). Od Sherlocka Holmesa se razlikuje po tem, da ni detektiv (un détective), ampak vlomilec. Nekoliko nas spominja na Robina Hooda (Robin des Bois), saj vlamlja pri bogatih (les riches), ki so si bogastvo pridobili po nepošteni poti.

Domišljijski um, ki je ustvaril napeto zgodbo

Avtor romana je pisatelj Maurice Leblanc, ki je sicer pisal novele (les nouvelles) in gledališke igre (les pièces de théâtre). Po prihodu v Pariz je začel pisati za francosko revijo (un magazine) Je sais tout in tako ustvaril šarmantnega antijunaka. Javnosti ni hotel razkriti, ali literarni lik Arsèna Lupina res obstaja, zato se je v romanih predstavil kot njegov zaupnik (un confident).

Dogodivščine (les aventures) Arsèna Lupina so dnevno izhajale v obliki podlistkov (un feuilleton), zato so bralci, željni nadaljevanja (la suite) zgodbe, časopis morali kupiti vsak dan. Ker je bil prelom 19. stoletja čas izjemno nepravične družbe, so ljudje radi brali o krajah (les vols), ki so se pripetile bogatejšemu prebivalstvu.

Tečaj francoščine bo obogatil vaše besedišče

Vas je zamikalo, da bi si ogledali serijo kar v francoščini? Tečaj francoščine v jezikovni šoli Lingula vam bo omogočil, da se s pridobljenim jezikovnim znanjem spoznate s tem in drugimi liki francoske literature ter spregovorite sproščeno tudi v prelepi francoščini.

Imate vprašanja o tečaju francoščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.