Marsejsko milo – milo z zgodovino

Tečaj francoščine je enkratna priložnost za osvajanje in poglabljanje znanja francoskega jezika ter spoznavanje bogate kulture Francije. Francija že od nekdaj rada diši in Francozi so v času križarskih vojn najprej po Evropi ter nato po svetu razširili tudi uporabo marsejskega mila (le savon de Marseille), ki je blagega in prijetnega vonja.

Šeststo let zgodovine

Mojstri mila so ga proizvajali (fabriquer) že v 9. stoletju, prvi pisni vir o izdelovalcu pa sega v leto 1370. Pod današnjim imenom Savon de Marseille sicer obstaja od leta 1688, ko je Ludvik XIV. izdal edikt L’édit de Colbert, s katerim je določil, da se pod tem imenom izdeluje samo milo na osnovi olivnega olja (l’huile d’olive).

Njegova priljubljenost je ves čas naraščala. V 18. in 19. stoletju (le siècle) je število obratov za izdelavo mila (la savonnerie) v Marseillu z okolico naraslo na skoraj sto. Sredi 20. stoletja je bilo teh obratov že 132, proizvedli pa so do 180.000 ton mila (le savon).

Iz česa je sestavljeno?

Blago marsejsko milo vsebuje le naravne sestavine – 72 % naravnih olj – in je brez živalskih dodatkov. Poleg naravnih olj je v njem še alkalni pepel obmorskih rastlin. Zaradi svoje čistosti in naravnosti je koži zelo prijazno ter priljubljeno tudi za ročno pranje perila.

Kako ga izdelujejo?

Tradicionalno zmešajo morsko vodo Sredozemskega morja, olivno olje in alkalni pepel slanuš v ogromnem kotlu (približno osem ton). To zmes nato segrevajo in neprenehoma mešajo nekaj dni. Nato jo pustijo počivati (la mise au repos). Na koncu zmes vlijejo v modele in pustijo, da se malce strdi (solidifier). Ko je še mehka, jo narežejo na kose, odtisnejo napis Savon de Marseille in pustijo, da se do konca strdi. Milo nastaja tudi do mesec dni.

Konjska podkev – najstarejši še delujoči obrat za izdelavo marsejskega mila

Od več kot 100 obratov se jih je do danes ohranilo le nekaj. V 19. stoletju je bila navada, da so obratom za izdelavo marsejskega mila dali ime, ki naj bi prinašalo srečo. Obratu Konjska podkev (Le fer à cheval) jo je resnično prinesla, saj obstaja že od leta 1856, ko so z izdelovanja sveč prešli na izdelovanje marsejskega mila, ki se prenaša iz roda v rod.

Vas zanima več?

V Marseillu lahko obiščete (visiter) tudi muzej marsejskega mila (le Musée du Savon de Marseille).

Obiščite tečaj francoščine v jezikovni šoli Lingula in poskrbeli bomo, da boste v sproščenem ozračju in ob zanimivih temah spregovorili v za mnoge najlepšem jeziku.

Imate vprašanja o tečaju francoščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.