Moulin Rouge in zanimiva dejstva

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da poleg jezika pobliže spoznate tudi Pariz in njegove glavne zanimivosti. Mednje sodi tudi Moulin Rouge, zabavišče v Parizu, ki je znano po kabaretu, penini in blišču!

Rojstni kraj plesa kankan!

Moulin Rouge je najbolj znan kot rojstni kraj moderne oblike plesa kankan. Prvotno je bil predstavljen kot zapeljivi ples (la danse) kurtizan, nato pa se je razvil v obliko zabave in privedel do uvedbe kabaretov po Evropi. Danes je Moulin Rouge turistična atrakcija, ki ponuja glasbeno-plesno zabavo (le divertissement) za obiskovalce z vsega sveta. Dekor kluba pa še vedno vključuje veliko okrasja s konca 19. stoletja.

Prva zgradba v Parizu z električno razsvetljavo

Prepoznavne barve (la couleur) kabareta in razsvetljava na elektriko so kmalu postale simbol Pariza. Tik preden so se začele predstave, je Moulin Rouge prižgal svoje luči (la lumière) kot svetilnik in vse je bilo pripravljeno za vstop gostov.

Leta 1915 je povsem pogorel

27. februarja 1915 je izbruhnil uničujoč požar (l’incendie), najverjetneje zaradi kratkega stika. V nekaj minutah se je ogenj razširil po celotni zgradbi ter popolnoma uničil avditorij in dvorano. Kabaret je ugasnil za približno šest let, dokler ga leta 1921 niso obnovili.

Vetrnica na zgradbi spominja na preteklost

Velikanska vetrnica (le moulin à vent) na zgradbi je simbol, ki nas vrne v preteklost (le passé) Pariza, ko je bil Montmarte, kjer stoji Moulin Rouge, majhna vas, polna vetrnic. Prav težko si je zamisliti, da je bilo na območju Montmartra približno 15 vetrnic, ki so služile za mletje pšenice, stiskanje grozdja in tudi materialov za tovarne. Do danes sta se ohranili le dve.

Nastopili so številni znani izvajalci

Moulin Rouge je zagotovo najbolj znan po eksplozivnih nastopih plesalk kankana, ki so tudi najpogostejša predstava. Moulin Rouge pa ni rezerviran le za skupinske nastope izjemnih plesalcev, temveč so se na njegovem odru zvrstili številni svetovno znani izvajalci (l’artiste), kot sta Frank Sinatra in Édith Piaf.

Ste za kozarec penine?

Moulin Rouge je velik naročnik penine (le mousseux). Penina je namreč glavna pijača, ki jo strežejo med vsako predstavo, in sicer že več kot 100 let. Vsako leto tako postrežejo (servir) več kot 240.000 steklenic penine, kar je Moulin Rougeu prislužilo celo omembo v Guinnessovi knjigi rekordov.

Tečaj francoščine v Linguli vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v francoskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med potepanjem po Franciji.