Nenavadni francoski zakoni

Tečaj francoščine je dobra priložnost, da poleg jezika spoznate tudi francosko kulturo in poklepetate o razlikah med Francijo in Slovenijo. Ena izmed razlik so zagotovo tudi predpisi (le règlement) in zakoni, in če ste se kdaj čudili nad slovenskimi, preberite več o nenavadnih zakonih v Franciji.

Nezakonito poljubljanje, ko je vlak pripravljen na odhod

Romantični prizori, ki jih velikokrat vidimo v filmih, so v Franciji prepovedani (interdit). Ta zakon naj bi bil uveden na zahtevo vodij železnice, saj so zaljubljenci s svojimi dolgimi poljubi v slovo očitno povzročali nenehne zamude (le retard) vlakov. Tako morajo biti vsi poljubi opravljeni pred odhodom vlaka!

Na delovnem mestu je prepovedano pitje alkoholnih pijač, razen …

Francoski zakon prepoveduje pitje alkoholnih pijač na delovnem mestu, razen vina, piva (la bière), ciderjev (jabolčnega vina) in fermentirane pijače iz medu, imenovane hidromel. Tako imajo podjetja, ki želijo na zabavi med delom postreči (servir) alkoholne pijače, kar veliko izbiro. Pravila pa pravijo tudi, da morajo nadrejeni delavce poslati domov, če so ti pijani (ivre).

Zakonito se je poročiti z mrtvo osebo

Čeprav se sliši precej bizarno, za to obstaja pojasnilo. Zakon (la loi) namreč izhaja iz situacije, ko se je leta 1959 v hudi nesreči v Franciji zrušil jez in je umrlo 420 ljudi. Noseča (enceinte) ženska je takrat izgubila zaročenca, ker pa je bila tako užaloščena in vznemirjena, je takratni predsednik Charles de Gaulle napisal zakon, ki ji je dovolil poroko s preminulim (décédé) zaročencem. Pred takšno poroko je treba predložiti tudi dokaz (la preuve), da se je par načrtoval poročiti, preden je eden izmed njiju umrl.

Zasebne radijske postaje morajo 40 odstotkov časa predvajati francosko glasbo

Zaradi spodbujanja in ohranjanja francoske glasbene kulture in francoskega jezika je »le Conseil Supérieur de L’Audiovisue« za radijske postaje uvedel francoske glasbene kvote. Vsaj 40 odstotkov skladb (la chanson) mora biti v francoskem jeziku, 50 odstotkov teh pesmi pa mora biti novejših. Edina težava je dejstvo, da vedno več francoskih umetnikov poje v angleščini (en anglais).

Prirejanje otroških lepotnih tekmovanj je prepovedano

Zakon prepoveduje organiziranje lepotnih tekmovanj za otroke, mlajše od 16 let. Določena je tudi kazen dve leti zapora (la prison) in denarna globa v višini 30.000 evrov.

Ste presenečeni? Tečaj francoščine v Linguli vam lahko razkrije še druge nenavadnosti, in to medtem ko utrjujete znanje jezika.