Poroka v Franciji in z njo povezano besedišče

Tečaj francoščine, za katero pogosto rečemo, da je jezik ljubezni (la langue de l’amour), je dobra priložnost, da se spoznate s francoskimi poročnimi običaji in tradicijami. Nikoli ne veste, kdaj vas francoski prijatelj povabi na ta pomembni dogodek, zato je dobro, da se seznanite tudi s francoskim poročnim besediščem.

tečaj francoščine

Zakonca sta razglašena z besedami Au nom de la loi, je vous déclare mari et femme.

Pred poroko

tečaj francoščine

Vabilo na poroko.

Pred pomembnim dogodkom boste tako kot v Sloveniji tudi v Franciji dobili vabilo na poroko (un faire-part). Vabilo vam pove, kdaj in kje se poroka odvija, hkrati pa tudi, ali ste povabljeni na civilno poroko, ki se v Franciji odvija v mestni hiši (une mairie), ali na poroko z verskim obredom. Če bodočima mladoporočenca niste blizu, vas navadno povabita zgolj na obred in pogostitev po obredu (le vin d’honneur).

Običajno ženin pred poroko organizira tudi fantovščino (un enterrement de vie de garçon), nevesta pa dekliščino (un enterrement de vie de jeune fille)

V mestni hiši

V mestni hiši bodoča mladoporočenca pozdravi župan (le maire) in jima prebere zakonodajo (les textes de loi). Poroka se odvija ob prisotnosti prič (les témoins), ženin in nevesta pa sta za zakonca razglašena z besedami Au nom de la loi, je vous déclare mari et femme oziroma V imenu zakona vaju razglašam za moža in ženo. Zakonca potem prejmeta poročni certifikat (le livret de famille).

Civilni poroki lahko sledi verski obred glede na to, katere veroizpovedi je par.

Po poroki

tečaj francoščine

Po poroki sledita pogostitev in večerja.

Poroki sledita pogostitev in večerja. Med slednjo bodo bližnji sorodniki in prijatelji mladoporočencev pripravili igre in predstavitve, priči pa bosta imeli govor (un discours) in nazdravili mladoporočencema (porte run toast). Potem ženin in nevesta odplešeta poročni ples (la valse des mariés). Po koncu slavja odideta na medene tedne (partir en lune de miel), čez leto dni pa praznujeta obletnico poroke (un anniversaire de marriage).

Po kulturno in besedno znanje v Lingulo

Tečaj francoščine v Linguli je odlična možnost, da na zabaven in poučen način raziščete zanimivosti o Franciji, Francozih in njihovih običajih. Obenem pa pridobite mnogo novega besedišča, s katerim boste prepričali slehernega naravnega govorca.