Novoletno poljubljanje pod omelo

Kot povsod drugod je tudi v Franciji božični večer namenjen preživljanju časa z družino ob dobri jedači in pijači. Francoske otroke razveseli več obdarovalcev: Miklavž, Božiček in Sveti trije kralji.

Francozi si na novega leta dan zaželijo Bonne année et bonne santé !, kar bi prevedli kot Dobro/uspešno leto in veliko zdravja!

Za večino Francozov je osrednji praznik božič, na vzhodu in severu Francije pa se uvod v božično slavje prične že s Svetim Miklavžem (Saint Nicolas). Miklavž ima ponekod  s seboj tudi spremljevalca parkeljna (Père Fouettard),  ki s šibo kaznuje poredne otroke.

Drugod po Franciji je najpomembnejši praznik prihod Svetih treh kraljev (L’Épiphanie) šestega januarja.

  • Francoski otroci božička (Père Noël) pričakajo tako, da mu nastavijo svoje čevlje, kamor položi darila.
  • Na silvestrovo točno ob polnoči se Francozi poljubijo pod omelo in si zaželijo vse dobro v novem letu. Omelo obesijo na vrata, kar naj bi prineslo srečo v prihajajočem letu.
  • Vsaka francoska pokrajina ima svoje tradicionalne božične jedi, kot so gos, piščanec, puran, nadevan s kostanjem ali pa ostrige. Ob koncu večerje se Francozi posladkajo z božičnimi sladicami, med katerimi je najbolj znana božično deblo (la bûche de Noël). To je rolada, napolnjena z masleno čokoladno kremo, oblita s čokolado in dekorirana tako, da predstavlja leseno deblo.
  • V Provansi božično večerjo zaključijo s 13 sladicami (les treize desserts), ki simbolizirajo Kristusa in 12 apostolov. Vse sladice postrežejo hkrati in vsak mora poskusiti vsaj košček vseh. Poleg suhega in svežega sadja, oreščkov, peciva iz olivnega olja, nougata, marcipana in raznih piškotov, se na mizi pogosto znajde tudi božično deblo. Ta je tradicija sicer kar mlada, namreč prvič se jo omenja v 20. letih prejšnjega stoletja.

Če ste med branjem članka navdušili za učenje francoščine, vam bomo v Linguli pri tem z veseljem pomagali. Za vas imamo pripravljene najrazličnejše jezikovne tečaje, med katerimi lahko izbirate po svojih željah. Za kakršnakoli vprašanja in dogovor za brezplačen svetovalni pogovor smo vam vedno na voljo.