Nasveti pred obiskom Francije

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi Francijo, njene pokrajine in mesta. Če boste potovali v to čudovito deželo, pa vam bodo prišli prav spodnji nasveti.

Če boste potovali v Francijo, vam bodo prišli prav spodnji nasveti. Foto: Saraja Šribar

Izberite pravi mesec za potovanje

V Franciji sta julij (juillet) in avgust (août) meseca, ko je država prepolna turistov z vsega sveta. To posledično pomeni daljše čakalne vrste za vstop v muzeje, veliko gneče (la foule) na turistično zanimivih točkah ter veliko zasedenost hotelov in restavracij. Če imate možnost, se v Francijo odpravite spomladi (le printemps) ali v začetku jeseni, Pariz pa je vsekakor najbolj romantičen pozimi.

Pripravite gotovino

Veliko francoskih trgovin, barov in restavracij ne sprejema plačilnih kartic (la carte bancaire), zato se lahko hitro znajdete v zagati, ko je treba poravnati račun. Pred plačilom se torej pozanimajte, ali je mogoče plačati s kartico, oz. si pripravite dovolj gotovine (les espèces). Prav tako je treba paziti pri nakupu v manjših pekarnah in trgovinah, ki plačilo s kartico omogočajo le ob minimalnem znesku deset evrov.

Vprašajte za račun

V Franciji ni nič nenavadnega, če gostje še nekaj časa po končanem kosilu ali večerji sedijo za mizo in se pogovarjajo. Natakar (le serveur) vas med druženjem ne bo motil z računom, zato ga za račun (l’addition) vprašajte, ko želite plačati in zapustiti restavracijo.

Naj vas ne presenetijo zaprte trgovine in poslovalnice

V Franciji je čas za kosilo izjemno pomemben, zato veliko trgovin (le magasin), bank (la banque), pošt (la poste) zapre svoje poslovalnice med dvanajsto in drugo uro popoldan, zaposleni pa se odpravijo na daljše kosilo (le déjeuner) v krogu družine ali sodelavcev.

Naučite se nekaj osnovnih fraz

Tudi če ne znate francosko, vam lahko pri sporazumevanju pomaga že nekaj enostavnih fraz:

slovensko francosko
Dober dan Bonjour
Prosim S’il vous plaît
Da Oui
Ne Non
Kako ti je ime? Comment tu t’appelles ?
Kako ste? Comment allez-vous ?
Se opravičujem. Excusez-moi.
Ne razumem. Je ne comprends pas.
Kje je …? Où est … ?

Tečaj francoščine v Linguli vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v francoskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med potepanjem po Franciji.