Najuspešnejša športna nacija na svetu

Velik del družbenega življenja v Franciji je že skozi dolgo zgodovino povezan s športom. Tako kot v večini držav razvitega sveta je na prvem mestu nogomet, sledijo kolesarstvo, ragbi, košarka, rokomet in tenis.

Les Bleus ali nogometna reprezentanca

O priljubljenosti nogometa v deželi galskih petelinov zgovorno priča že podatek, da je registriranih nogometašev v Franciji približno toliko, kot ima Slovenija vseh prebivalcev, torej okrog dva milijona. Tako ni čudno, da dosegajo mednarodne uspehe. Francija je ena od zgolj osmih državnih reprezentanc, ki so osvojile prestižno svetovno prvenstvo, in ena od devetih, ki so osvojile naslov evropskega prvaka v nogometu.

Uspešni tudi v drugih športih

Še uspešnejši kot nogometaši so njihovi rojaki z rokometnih igrišč. Modro-belo-rdeči so dvakrat postali olimpijski prvaki, štirikrat svetovni, še trikrat pa evropski. V sam svetovni vrh sodi tudi francoska košarka, ki je svoj vrhunec doživela ravno na slovenskih tleh, ko so leta 2013 v Ljubljani postali evropski prvaki. Ekipa ragbija velja za eno izmed sedmih elitnih reprezentanc na svetu, jim pa naslova svetovnega prvaka do zdaj še ni uspelo osvojiti.

Ne pozabimo na Tour de France in Roland Garros

Za kolesarski in teniški svet je Francija ena izmed zibelk in eden od vrhuncev vsakoletnega dogajanja. Le kdo ne pozna najpomembnejše kolesarske dirke na svetu, Tour de France, in enega izmed štirih teniških vrhuncev sezone – odprto prvenstvo Francije v Roland Garrosu!

Na tečaju francoščine v Linguli vas bomo naučili tudi najpogostejših športnih izrazov, tako da  se boste lahko brez težav pogovarjali tudi o tej vedno aktualni temi.