Ali ste vedeli, da …

Marcel Duchamp ob igri šaha (Foto: Kay Bell Reynal).

Marcel Duchamp ob igri šaha (Foto: Kay Bell Reynal).

  • Fontana iz leta 1917 Marcela Duchampa pomeni največjo prelomnico v umetnosti 20. stoletja? Duchamp velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. S svojo subverzivno antiumetnostjo je izzval konvencionalno razmišljanje o umetniškem procesu. Artefakt je v resnici pisoar. Duchamp je v umetniškem procesu poudaril pomen gledalca, saj gledalec interpretira umetniško delo.
  • je patafiziko iznašel francoski simbolist Alfred Jarry? Po interpretaciji njegovih učencev gre za igro besed patte à physique (fizična taca), pas ta physique (ne tvoj fizis; ne tvoje telo) in pâte à physique (fizično testo). Patafizika je znanost o zakonih narave, tj. o naravni človeški potrebi, da s smehom in prefinjenim humorjem premagamo razočaranost zaradi negativnih posledic napredka znanosti in tehnologije.
  • je bil Eugene Ionesco, po rodu Romun, ki pa je otroštvo preživel v Franciji in večino svojih del napisal v francoščini, eden najpomembnejših avantgardnih dramatikov? Delo Plešasta pevka, ki je bilo uprizorjeno leta 1950, je antidrama, ki so jo navdihnili učbeniki za učenje angleščine. Sledila so dela Učna ura, Stoli, Nosorogi. S slednjim je doživel svetovno slavo.
  • je bil Marcel Duchamp, rojen 1887, francoski slikar in kipar, povezan z dadaizmom in konceptualno umetnostjo; Alfred Jarry, rojen 1873, je bil francoski simbolist, znan po novi skovanki patafizika. Eugene Ionesco, rojen 1909, je bil francoski avantgardni dramatik absurda, sicer romunskega rodu; ob Beckettu je postal utemeljitelj dramatike absurda. Uvršča se med najpomembnejše dramatike prejšnjega stoletja.

O francoski kulturi boste veliko izvedeli tudi na tečajih francoščine.