Francoske televizijske serije

Serije, ki se jih nikoli ne boste naveličali

Učenje francoščine lahko dopolnite z gledanjem televizijskih nadaljevank (la série télévisée). Čeprav Francijo običajno prepoznamo po kakovostni filmski industriji (l’industrie cinématographique), ne smemo pozabiti na francoske televizijske serije, ki so čedalje bolj priljubljene in uspešne.

Kako pogosto gledate nadaljevanke?

Raziskave (la recherche) kažejo, da v povprečju gledalci nadaljevank v enem tednu pregledajo celotno sezono (la saison) ali najmanj tri epizode v enem dnevu. Nadaljevanke so torej precej priljubljen način preživljanja prostega časa (le temps libre) in obenem tudi odlična priložnost za učenje francoščine.

Predhodniki televizijskih serij so … romani!

Francija ni izredno pomembna le za začetke filmske umetnosti, temveč tudi za feljtonski roman (le roman-feuilleton). Feljtonski roman ali podlistek je v nadaljevanjih izhajal v časopisu (le journal). Tudi veliki francoski pisatelji, kot sta na primer Balzac ali Dumas, so v časopisih objavljali svoje pripovedi po delih, kot serijo. Tako je bil denimo objavljen znameniti Dumasov Grof Monte Cristo (Le Comte de Monte-Cristo).

Najbolj priljubljene francoske serije

In katere sodobne (contemporain) francoske televizijske serije so nadomestile (remplacer) feljtonski roman?

Les Revenants

Žanr: znanstvena fantastika (science-fiction), drama (le drame)

Les Revenants je odlična serija za ljubitelje znanstvene fantastike. Majhno francosko gorsko mesto pretrese zelo nenavaden dogodek. Nekega dne namreč skupina meščanov, ki so že več let mrtvi (sont morts depuis plusieurs années), čudežno oživi (ressusciter). Kaj se zgodi, ko se skupina pokojnikov prikaže v mestu? Ali so edini oživeli ali je ta nenavadni pojav nekoliko bolj zapleten (compliqué)?

Bref

Žanr: Komedija (la comédie)

Bref lahko v slovenščino prevedemo (traduir) kot »kakorkoli«. Gre za približno dve minuti dolge epizode (l’épisode), v katerih lahko opazujemo vsakdanje življenje (la vie quotidienne) anonimnega, 30 let starega Parižana (le Parisien). Pripovedi o vsakdanjih dogodkih najraje začne z besedo »bref«. Z vsako epizodo podrobneje spoznavamo njegovo življenje, ki je polno nepomembnih, a tudi smešnih in banalnih dogodkov. Bref je serija, s katero lahko vadite slušno razumevanje, saj glavna oseba (le personnage principal) govori v ekspresno hitri francoščini.

Plus belle la vie (PBLV)

Žanr: telenovela (le soap opera), dramatična komedija (la comédie dramatique)

Znamenita francoska nanizanka (le feuilleton télévisé) se predvaja že od leta 2004. Sledimo življenju francoskih družin iz različnih družbenih slojev (la classe sociale), dogajanje pa je postavljeno v mediteransko mesto na jugu Francije, Marseille. Serija z več kot 3.000 posnetimi epizodami podira vse francoske rekorde (le record). Prepletajo se motivi ljubezni, prijateljstva in skrivnostnih zločinov.

Baron noir

Žanr: politični triler (le thriller politique), drama

Spremljamo umazano igro politikov v mestu na severu Francije, Dunkirku. Politik, čigar kariera propade zaradi izdaje (la trahison) mentorja, želi pridobiti nekdanjo politično moč. Vodi ga želja po maščevanju (la vengeance), zato ne izbira sredstev za dosego cilja (prêt à utiliser tous les moyens pour arriver à ses fins). Kako lahko človek, obkrožen s skrivnostmi, spletkami in lažmi, presodi, kdo je prijatelj in kdo sovražnik?

Učenje francoščine v Linguli vključuje tudi pogovore o  zanimivih filmih in nadaljevankah, pripravimo pa tudi kak filmski večer.