Henri de Toulouse-Lautrec in zanimiva dejstva

Tečaj francoščine je priložnost za pogovor o številnih zanimivih temah, med katerimi so tudi znane osebnosti. Eden izmed najbolj znanih francoskih umetnikov je Henri de Toulouse-Lautrec, slikar, grafik, risar in ilustrator, iz obdobja postimpresionizma.

Oglaševanje spremenil v likovno umetnost

Tečaj francoščine

Zaradi njegove nizke rasti in drugih lastnosti so ga poimenovali “la cafetière”.

Toulouse-Lautrec je leta 1891 čez noč dosegel uspeh s svojimi plakati za klub Moulin Rouge. Ločnico med visoko in nizko obliko umetnosti je zabrisal z združevanjem slikarstva s plakati (l’affiche). Njegove mojstrovine so postale standard komercialne umetnosti, ki je navdihnila druge ugledne umetnike, kot sta Andy Warhol in Alphonse Mucha.  Plakati Toulouse-Lautreca so bili zelo priljubljeni že v času njegovega življenja, zato jih je veliko ljudi tudi zbiralo. Objavljen je bil celo članek (l’article) o tem, kako odstraniti njegove plakate, preden bi se lepilo posušilo.

Kafetjera – vzdevek, ki ga ni motil

Komaj 13 let star si je Toulouse-Lautrec zlomil (se casser) desno stegnenico in kasneje še levo. Ker se kosti nista pravilno zacelili, so mu noge prenehale rasti. Tako je bilo njegovo telo zelo majhno kljub normalno razvitemu trupu. Zaradi njegove nizke rasti in drugih lastnosti so ga poimenovali »kafetjera« (la cafetière). Vzdevek ga ni motil ali užalil, saj je naredil celo nekaj slik s kafetjero.

Plakati, platna, risbe …

Henri de Toulouse-Lautrec je v svoji 20-letni umetniški karieri ustvaril ogromno del. Naslikal je več kot tisoč platen, izdelal 363 oglaševalskih plakatov in narisal več kot pet tisoč risb (le dessin). Za njegovo umetnost so značilni barvni kontrasti (le contraste), poudarjene oblike, drzna perspektiva, sodobnost in vpliv japonske umetnosti.

Oboževal je zabave, lepe obleke in nočno življenje

Umetnik je užival v nočnem življenju (la vie nocturne) Pariza in bil znan po tem, da se je na prireditvah pojavil v modni obleki. Bil je ljubitelj cirkusa in je med svojo kariero naslikal številne nastopajoče, zato ne preseneča, da je bil eden izmed njegovih najljubših kostumov, ki jih je nosil, obleka za klovne (le clown). Lautrec je še posebej užival v kabaretih. Nočno življenje Pariza, popivanje in zabavanje s prostitutkami pa so zahtevali svoj davek, saj je umetnik pri komaj 36 letih umrl zaradi sifilisa in posledic alkoholizma.

Ustvaril je tudi koktajl!

Kot velik oboževalec absinta se je Toulouse-Lautrec odločil razviti svoj recept za koktajl, ki vsebuje žganje. Pijačo so poimenovali Potres (le tremblement de terre), ker je šlo za močno mešanico, ki vsebuje pol absinta in pol konjaka.

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da se seznanite tudi z znamenitimi francoskimi osebnostmi, ki so pomembno vplivale na razvoj francoske zgodovine in umetnosti.