Tour de France – krona kolesarstva

Dirka po Franciji (Tour de France) je kolesarska dirka vseh dirk, ki jo vsako leto ob francoskih cestah pospremi na tisoče navijačev z vsega sveta. Velja za najprestižnejšo cestno kolesarsko dirko na svetu. Obleči rumeno majico (le maillot jaune) je med kolesarji največji dosežek in eden izmed prvobitnih načinov, kako se vpisati med legende kolesarstva. Tečaj francoščine je odlična priložnost za spoznavanje francoskega športa.

Ekipni šport, kjer zmaga posameznik

V osnovi dirke je princip, kdo bo 21 etap (l’étape) in skupno dolžino skoraj 3.500 kilometrov Dirke po Franciji prekolesaril v najkrajšem času. V ozadju pa je skrbno načrtovana strategija številnih ekip. Te poskušajo vodilnemu kolesarju (le leader) dajati oporo in ga zavarovati pred napadalci. Močan posameznik tako ni dovolj. Ključnega pomena je močna ekipa, ki poskrbi za svojega kapetana.

Slovenska odličja

Na tritedenski kolesarski pentlji, ki velja za enega najbolj gledanih športnih dogodkov na svetu, so Slovenci v preteklosti na stopničke stopili že trikrat. Komaj 22-letni Tadej Pogačar je na letošnji dirki ubranil lanskoletni zmagovalni naslov (le titre). V športne anale se je poleg tega vpisal kot najmlajši (le plus jeune) dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji.

Dirko po Franciji 2020 pa je zaznamovalo dvojno slovensko zmagoslavje, saj je na stopničkah ob Pogačarju stal tudi Primož Roglič.

Etapne zmage slovenskih kolesarjev na Touru

Na etapne stopničke pa so se slovenski kolesarji (le cycliste) povzpeli večkrat. Prvo etapno zmago je Roglič doživel že kot kolesarski zelenec leta 2017. Do etapne zmage (la victoire) pa je prikolesaril tudi Luka Mezgec, ki je bil na Touru 2020 dvakrat drugi. Na letošnji Dirki po Franciji pa si je etapno zmago priboril tudi Matej Mohorič.

Mount Everest kolesarstva

Dirko (la course) po Franciji, ki je med športnimi navdušenci znana (célèbre) tudi kot Mount Everest kolesarstva, so prvič organizirali že 1. julija 1903. Prvi Tour je trajal 19 dni, na šestih etapah pa se je pomerilo 60 kolesarjev.

Učenje jezika je veliko več kot le učenje besedišča in slovnice. Tečaj francoščine v jezikovni šoli Lingula vam omogoča, da spoznate številne zanimivosti francosko govorečega sveta in se naučite sporazumevanja v vsakdanjih situacijah.

Imate vprašanja o tečaju francoščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.