Marc Chagall in zanimiva dejstva

Tečaj francoščine bogati naše znanje francoščine in poznavanje francoske kulture, na katero so močno vplivali tudi drugi narodi. Francija je bila že od nekdaj tudi središče umetnikov iz vse Evrope, poleg Pariza pa je bila in je še vedno priljubljena destinacija umetnikov tudi Azurna obala.

tečaj francoščine

Le Marchand de bestiaux, Marc Chagall, 1912.

Sanjač, ki se nikoli ni zbudil

tečaj francoščine

Marc Chagall je leta 1887 v Belorusiji rojen rusko-francoski umetnik. Poleg Pabla Picassa je bil eden najbolj znanih tujih slikarjev (le peintre), ki se je v 20. stoletju ustalil v Franciji (installé en France). Ker si je ime iz Moishe Shagal spremenil v francosko zvenečega Marc Chagall, marsikdo sploh ne ve, da je bil pravzaprav beloruski Jud.

V Pariz je dopotoval s pomočjo mecena iz Sankt Petersburga. Po letu in pol na Montparnassu se je preselil v studio na obrobje mesta. Kasneje se je za nekaj let vrnil v Rusijo ter se nato z ženo Bello in hčerko ponovno ustalil v Franciji. Zadnjih 35 let je preživel na Azurni obali (la Côte d’Azur).

Foto: Pierre Choumoff

Iz temačnega v svetlejše

Pod vplivom impresionistov in postimpresionistov, ki jih je videl v pariških muzejih in galerijah, je njegovo ustvarjanje izgubilo temačnost iz ruskega obdobja. Njegovo ustvarjalno področje je izjemno široko: slike, skice (le dessin), knjižne ilustracije, slikanje na steklo (les vitraux), kipi (les sculptures), keramika (les céramiques), tapiserije in umetniški tisk.

Modre krave, leteči ljubimci, spomini na otroštvo …

Njegova dela (l’œuvre) nimajo le slikarske podlage, temveč izhajajo iz čustvenih in pesniških asociacij. Najboljša so bila prva štiri leta v Parizu, ko so nastala dela, kot sta Jaz in vas (2011) ter Samoportret s sedmimi prsti (1912). Osrednji lik njegovih umetnin je ponavadi lep skodran romantičen mladenič – avtor sam. Spomini (la mémoire) na otroštvo in na Vitebsk so bili namreč glavni vir Chagallovega ustvarjanja.

Mrtve duše in Basni

V Parizu je uspel tudi kot ilustrator. Pripravil je 107 strani ilustracij za Gogoljeve Mrtve duše ter nato še za Lafontainove Basni. Kasneje se je izkazalo, da so njegove barve preveč kompleksne za tisk in je pri pripravi ilustracij za Biblijo (l’illustration de la Bible) prešel na črno-belo tehniko.

Nacionalni Chagallov muzej (Musée Marc Chagall)

Na Azurni obali v Nici je Chagallov muzej, ki je bil njegova želja. V njem so zbrana vsa njegova biblična dela, ki se nanašajo na Staro zavezo.

Ste vi slavni slikar Marc Chagall?

»Ne«, »mislim, da ne«, »mogoče je to on« (pri čemer je pokazal na nekoga drugega) so bili odgovori, ki so jih ponavadi dobili tisti, ki so se ga drznili vprašati. Zelo je namreč cenil svojo zasebnost.

Tečaj francoščine v jezikovni šoli Lingula poteka v sproščenem vzdušju, z veliko pogovori, ki se dotaknejo tudi bogate in zanimive francoske kulture, napredek pa je tako hitrejši.

Imate vprašanja o tečaju francoščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.