Deset vsakdanjih navad Francozov

Tečaj francoščine ponuja hkrati s praktično konverzacijo tudi spoznavanje francoskih navad in običajev. Vsak narod ima svoje navade, Francozi so še posebno znani po tem, da se radi držijo svojih običajev in bontona. In to praviloma pričakujejo tudi od tujcev.

  1. Francozi so navadno zelo formalni in vljudni ljudje. Ob vsakem srečanju se pozdravijo (saluer) z rokovanjem ali dvema poljuboma na lice.

 

  1. Glede na to, da so bolj zaprti kot drugi romanski narodi, se tudi bolj držijo formalnosti v izražanju. Vedno vikajo (vouvoyer) in šele postopoma preidejo na tikanje.

 

  1. Francozi sovražijo zamujanje. Če boste zamudili več kot deset minut brez prehodnega obvestila, vas bodo imeli za zelo nevljudne (impoli).

 

  1. Cvetje vedno podarjajo v neparnem številu (le numéro impair).

 

  1. Ko jedo sadje, tega vedno olupijo (peler) in ga tudi narežejo na koščke. Od vas pričakujejo enako.

 

  1. Za mizo (à table) se držijo strogih uveljavljenih pravil.

 

  1. Ko ste povabljeni k Francozom na večerjo, ne zamujajte (être en retard), bodite priložnosti primerno oblečeni (kot za v restavracijo) ter prinesite malo darilo (un cadeau) gostitelju/gostiteljici, na primer rože, vino, čokolado.

 

  1. Pri pogovoru se izogibajo (éviter) tem, povezanih s politiko, migracijami, religijo in denarjem.

 

  1. Francozi so diskretni, usmerjeni vase. V metroju se ponavadi držijo vsak zase in ne začenjajo pogovorov (la conversation).

 

  1. Francozi se ne nasmehnejo iz vljudnosti (par politesse), ampak ko tako čutijo.

Tečaj francoščine v jezikovni šoli Lingula vključuje tako praktične pogovore kot spoznavanje francoskih navad in običajev.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.