Francozi in vzvišenost

So Francozi res vzvišeni?

Med »frankoskeptiki« je najbolj razširjen stereotip o francoski vzvišenosti (être hautain). Francozi naj bi nad vsem vihali nos in se »visoko nosili«. A to je le vtis: Francozi cenijo kakovostne izdelke, tisti, ki zahtevanim standardom ne znajo zadostiti, pa so deležni globokega »mépris« (zaničevanja).

Kar je visoko cenjeno, je »haut«

Kar je boljše od povprečja, je visoko cenjeno; nič nenavadnega torej, da se je k boljšim izdelkom prilepil pridevnik »haut«, visok. Pojem visoke mode (haute couture) se je v Franciji uveljavil v drugi polovici 19. stoletja in je danes zakonsko zaščiten s posebnimi kakovostnimi merili. Podobno velja za visoko kuhinjo (haute cuisine), izbran način priprave neobičajnih jedi, ki jih specializirani kuharji (les chéfs) primerno okrašene servirajo v najboljših in najdražjih restavracijah. Za gurmane s tanjšimi denarnicami pa je dovolj že pariška klasika: vino, sir (Francija ponuja okrog 400 različnih vrst sira) in seveda nepogrešljiva podolgovata štruca baguette.

Francoze zagotovo na svojo stran pridobimo tudi z znanjem francoščine. Učenje tega čudovitega jezika zagotovo ni najlažje, je pa z Lingulinimi odličnimi učitelji, ki vas res znajo motivirati, zelo prijetno.