Claude Monet in zanimiva dejstva

Tečaj francoščine je priložnost za pogovor o številnih zanimivih temah, med katerimi so tudi znane osebnosti. Eden izmed najbolj znanih francoskih slikarjev je Claude Monet, ki velja za očeta francoskega impresionizma.

Claude Monet velja za očeta francoskega impresionizma.

Barve so bile njegova vsakodnevna obsedenost, veselje in muka

Monet je bil tako obseden z barvami (les couleurs), da je celo tedaj, ko je bila njegova prva žena Camille na smrtni postelji, na njenem obrazu opazil različne odtenke vijolične in modre, kar je tudi naslikal leta 1879 in sliko poimenoval Camille Monet na smrtni postelji.

Čudovit domači vrt je bil njegov navdih za ustvarjanje

Poleg tega, da je pogosto slikal svoji dve ženi, je bila Monetova glavna »muza« njegov vrt v Givernyju. Uvozil je celo eksotična semena z vsega sveta, da bi ustvaril čudovito okolje, ki ga vidimo na njegovih slikah. Še danes sta vrt (le jardin) in domača hiša odprta za obiskovalce (le visiteur), ki se lahko sprehodijo, kjer se je sprehajal sam, in občudujejo prizore, ki so navdihovali Moneta.

Lokvanje v ribniku so vsako jutro najprej očistili …

Ko se je Monetov vrt začel širiti, je najel šest vrtnarjev, da so ga čistili in skrbeli zanj. Naloga enega od vrtnarjev je bila, da je vsako jutro s čolnom veslal po ribniku (l’étang) ter čistil prah in umazanijo z lokvanjev. Šele ko so vsakega očistili, jih je Monet začel slikati in poskušal prikazati, kar je videl, ko se je svetloba (la lumière) odbijala od vode.

Velik šok za slikarja

Monet je kasneje v življenju trpel zaradi bolezni (la maladie), ki je močno poslabšala njegov vid in sposobnost zaznavanja določenih barv, zlasti modrih odtenkov. Številna slikarska platna je v besu uničil, saj je bil nezadovoljen (mécontent) in frustriran, ker je njegova močna sposobnost zaznavanja različnih barv pešala.

Kritiki so se mu posmehovali

Ko se je Monetov vid slabšal, je slikanje nadaljeval tako, da si je na svoji paleti zapomnil razporeditev barv. Monet je odlašal s tveganimi operacijami, kritiki pa so se mu posmehovali zaradi zamegljenih slik in namigovali, da je njegov impresionistični (impressionniste) slog posledica slabega vida in ne njegove umetniške sijajnosti.

Leta 2015 je bila odkrita nova Monetova slika!

Leta 2015 je trgovec z umetninami v Londonu odkril neznano sliko Moneta, ki se je skrivala za drugo Monetovo sliko (le tableau), ki jo je kupil na dražbi leta 2014 v Parizu. Slika prikazuje svetilnik in pristanišče v Le Havru v Franciji, kjer je Monet živel kot otrok. Umetnostni zgodovinarji so sliko potrdili kot pristno Monetovo umetniško delo in jo umestili v leto 1868, približno v čas, ko je skočil v Seno in hotel storiti samomor (le suicide).

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da se seznanite tudi z znamenitimi francoskimi osebnostmi, ki so pomembno vplivale na razvoj francoske zgodovine in umetnosti.