Francozi

Stereotip o Francozih, ki nas, če ne govorimo z njimi francosko, nočejo razumeti, kar drži, a s pomočjo nekaj nasvetov jih lahko »ovijete okoli prsta«.

  • Francozi radi vidijo, da se vsaj potrudite govoriti francosko, pa četudi ne pridete dlje od osnovnega stavka: »Bonjour ! Parlez-vous anglais ?« (»Dober dan, govorite angleško?«) ali zgolj posameznih izrazov s’il vous plaît (prosim), merci (hvala) in excusez-moi (oprostite).
  • Če tekoče govorite francosko, bodite pozorni, kdaj nekoga vikate (vous) in kdaj preidete na tikanje (tu).
  • Če obiščete Francoza na njegovem domu, je vljudno, da gostitelju podarite kakšno malenkost. Na primer steklenico vina (vendar nikakor ne najcenejšega!) ali šopek rož. Sicer za domačo uporabo pravijo, da je dobra izbira vsak Bordeaux Supérior, ki stane nekaj več kot pet evrov.
  • Če Francoza povabite na večerjo ali le na kavo, pričakujte, da boste račun poravnali sami. Francozom se manira, da vsak plača le zase, namreč zdi skrajno nerazumljiva.
  • Razen v supermarketih ne posegajte sami po sadju ali zelenjavi. Oboje vam bo izbrala prodajalka.

Na potovanju po Franciji boste z vsaj malo znanja francoščine hitro usvojili domačine in se sporazumeli v vsakdanjih situacijah. V Linguli lahko pred potovanjem opravite kratek tečaj popotniške francoščine in usvojite osnove francoščine za sporazumevanje v hotelu, na letališču, v trgovini, gostilni …