Nazdravite kot pravi Francozi!

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da poleg jezikovnih posebnosti spoznate tudi francoske navade in kulturo. Francija je znana po številnih vrstah vina, ki ga pridelujejo v različnih vinorodnih pokrajinah (la région viticole), zato je kultura pitja vina v Franciji še posebej razvita. Ali veste, česa se morate pri nazdravljanju s Francozi izogibati (éviter)?

Počakajte s prvim požirkom!

V Franciji je nevljudno (impoli), če s prvim požirkom ne boste počakali do zdravice. Šele ko vsi gostje dobijo svojo pijačo, gostitelj nazdravi in naredi prvi požirek. Če zdravice ni, se spodobi počakati, da prvi požirek naredi gostitelj (l’hôte); šele nato začnejo piti še gostje.

Nazdravljanje z brezalkoholno pijačo?

Če boste v Franciji želeli nazdraviti (porter un toast) z vodo ali kakšno brezalkoholno pijačo, se vam lahko zgodi, da kakšen vraževeren Francoz ne bo želel nazdraviti z vami. Stara vraževerja (la superstition) namreč narekujejo, da se lahko nazdravlja le z alkoholnimi pijačami.

Moški je dolžan natočiti pijačo preostalim gostom

Kultura pitja vina v Franciji tudi uči, da je moški tisti, ki postreže (servir) pijačo preostalim gostom. Po starih navadah si ženska ne sme sama postreči z alkoholno pijačo (la boisson alcoolisée), temveč ji jo mora natočiti moški gostitelj ali pa moški, ki sedi zraven nje. Če za mizo sedijo le ženske, pa pijačo vsem preostalim natoči (verser) ena izmed njih.

Pri večerji ne pijte piva …

Čeprav so Francozi tudi ljubitelji piva (la bière), ta pijača ni prva izbira pri večerji. Pivo velja za pijačo, ki si jo Francozi navadno privoščijo pri kosilu ali pred večerjo.

Francoske fraze za nazdravljanje

Tako kot v slovenščini lahko tudi v francoščini nazdravimo z različnimi frazami:

  • »À ta santé« (Na zdravje), na kar odgovorimo z »À la tienne« (Na tvoje),
  • »À votre santé« (Na vaše zdravje), na kar odgovorimo z »À la vôtre« (Na vaše),
  • ali pa preprosto nazdravimo s frazo »Tchin-tchin« (Čin, čin).

Preberite več o francoskem vinu.

V Franciji dobrega vina in hrane nikoli ne zmanjka. Tečaj francoščine vam bo pomagal, da se boste samozavestno sporazumevali v najpogostejših vsakodnevnih situacijah in si v francoskih vinskih kleteh kozarec vina naročili kar sami.