Francozinje in pravila oblačenja

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da spoznate zanimive navade Francozov. Pariz slovi kot prestolnica mode (la capitale de la mode), zato ni nič čudnega, da modni navdušenci spremljajo oblačenje in stil (le style) francoskih žensk in glede na francoske trende ustvarjajo nove. Modni trendi se pogosto spreminjajo, kljub temu pa obstaja nekaj skrivnosti (le secret) oblačenja francoskih žensk, ki so večne.

Plašč trenčkot je obvezen del garderobe

Obvezen kos, ki ga ima skoraj vsaka Francozinja. Plašč trenčkot (le trench-coat) je idealen za v službo in enostaven za kombiniranje z (combiner avec) drugimi oblačili. V Franciji so priljubljeni različni modeli (le modèle), barve (la couleur) in vzorci (le motif), najpomembneje pa je, da njegova oblika poudari silhueto (la silhouette) ženskega telesa.

Obutev je prav tako pomembna kot obleka

Francozinje bodo tako premišljeno kot obleko izbrale tudi obutev (les chausseurs). Zelo redko boste v Parizu videli žensko z zelo visokimi petami (les talons), pogostejša izbira so čevlji z nižjo peto ali celo brez pete. Barviti športni čevlji (les baskets) so priljubljeni in primerna obutev za mlade, zelo redko pa jih za sprehod po mestu, opravkih ali pa v službo obujejo odrasle ženske. Superge so tako namenjene le športnim aktivnostim in ne za druge priložnosti.

Ne pretiravajte z dodatki

Francozinje obožujejo nakit (le bijou) in modne dodatke (l’accessoire), kljub temu pa pri izbiri dodatkov sledijo pravilu »manj je več«. Francoske ljubitelje mode boste zagotovo bolj navdušili, če boste pri izbiri dodatkov bolj skromni (modeste), kot pa če boste z njimi pretiravali (exagérer). Francozinje svojo obleko pogosto okrasijo s šalom (le foulard), uhani (la boucle d’oreille) ali pa torbico (le sac à main). Če ne veste, kaj izbrati, je šal najbolj varna izbira, saj je to eden izmed dodatkov, ki ga Francozinje najpogosteje nosijo.

Ne kombinirajte preveč barv

Zelo redko boste videli Francozinjo, oblečeno v kričeče oziroma živahne barve, ali pa s kosi oblačil različnih barv oziroma vzorcev. Najpogosteje se ženske oblačijo v nevtralne (neutre) barve, ki jih lažje kombinirajo z ostalimi oblačili.

Francozi redko nosijo kratke hlače

Četudi je zunaj zelo vroče, boste na francoskih ulicah le redko videli Francoze v kratkih hlačah (le short). Kratke hlače so namenjene le tistemu času, ki ga preživite na plaži (la plage), nikakor pa jih ni zaželeno obleči za sprehod (se promener) po Parizu, saj lahko doživite nekaj čudnih pogledov. Francozi menijo, da kratke hlače preveč razkrivajo, in je zato boljša izbira krilo (la jupe), obleka (la robe) ali pa dolge hlače.

Tečaj francoščine v Linguli je odlična možnost, da na zabaven in poučen način spoznate zanimivosti o Franciji in Francozih.