Nepomembnost semaforjev

Francoski pešci imajo zmeraj prednost

Čeprav je Francija od Slovenije oddaljena le tisoč kilometrov in bi pričakovali, da imata državi enake cestnoprometne predpise, je realnost nekoliko drugačna. Predpisi so si na papirju resda podobni, v resnici pa delujejo po povsem svoji logiki, ki je – roko na srce – toliko všečna kot nevarna. Govorimo namreč o preprostem dejanju – prečkanju ceste ali po francosko traverser la rue.

Pešec ima vedno prav

V praksi to pomeni, da lahko prečka cesto, ko se mu zljubi. Francozi sicer pogledajo levo in desno, ne pa tudi na semafor (imenujejo ga »signalizacijske luči« ali les feux de signalisation), na katerem v trenutku tekanja na drugo stran lahko sveti zelena (feu vert), oranžna (feu orange) ali pa celo rdeča luč (feu rouge). Prav tako skočijo na cesto z mesta, kjer se pač nahajajo – kar je redko prehod za pešce – le passage pour piétons. Pri vsem tem pa je najbolj fascinantno, da vozniki ta pravila sprejemajo in se ne glede na semafor ustavijo in počakajo, da se pešec sprehodi na sosednji pločnik. Pri tem se nič ne jezijo, ne hupajo in tudi ne grozijo z rohnečim motorjem.

Ko bi le tako bilo tudi pri nas!

Na takšen režim se turisti – pešci zlahka navadijo in se milo rečeno tepejo po glavi, ko jih ob vrnitvi v Slovenijo skoraj povozi kakšen besen voznik ali pa jim policist izroči globo za nepravilno prečkanja cestišča.

Seveda je takšnih zanimivosti še veliko, spoznate pa jih lahko na tečajih francoskega jezika, kjer boste poleg jezika odkrivali tudi francosko kulturo in običaje.