Francozi in poroka

Tečaj francoščine je dobra priložnost, da poleg jezikovnih posebnosti spoznate tudi francosko kulturo in navade. Če boste povabljeni na poroko v Francijo, lahko pričakujete kar nekaj zanimivih običajev, zato si preberite, kako poroko (le mariage) pripravijo Francozi.

Na poti do poroke je nekaj preprek!

Ženin (le marié) navadno pride po svojo bodočo nevesto k njej domov, nato pa se skupaj odpeljeta do cerkve ali poročne dvorane. V manjših vaseh, kjer se ženin in nevesta skupaj sprehodita do cerkve (l’église), otroci čez ulice napeljejo bele trakove, ki jih bodoča nevesta prereže kot simbol premagovanja ovir v zakonu.

Na civilno poroko lahko pridejo tudi nepovabljeni gostje

Formalni obred po navadi poteka v mestni hiši, bodoča zakonca pa poroči župan (le maire). Vrata poročne dvorane morajo ostati odprta, saj lahko le tako nekdo oporeka poroki, če ima za to tehtne razloge (la raison). V Franciji je to edini način za legalno sklenitev zakonske zveze.

Poroka brez družic

Tako ženin kot nevesta imata eno ali dve priči na civilnem obredu, družic (la demoiselle d’honneur) pa francoske neveste nimajo.

Nevesta ni v središču pozornosti

Čeprav je nevesta zvezda vsake poroke, je v Franciji večja pozornost namenjena družinama (la famille), saj se s tem svečanim dogodkom ne sklene le zakon neveste in ženina, temveč gre tudi za združevanje in povezovanje njunih družin.

Brez poročne torte?

Kljub temu da Francija slovi po klasičnih večplastnih tortah, na tradicionalni poroki v Franciji ne pričakujte večnadstropne torte (le gâteau à étages). Pogosteje kot klasično torto namreč postrežejo croquembouche, piramido sladkega peciva, polnjenega s kremo in prekritega s karamelno glazuro. Ta navada verjetno izvira iz srednjega veka, ko so gostje na poroko nosili različna peciva in jih zlagali v obliko piramide (la pyramide).

Poljub nad piramido sladic

Legenda (la légende) pravi, da bosta nevesta in ženin imela dolg in srečen zakon, če jima uspe poljubiti se nad piramido sladic, ne da bi se ta zrušila.

Zvoki loncev na poročno noč

Prijatelji neveste in ženina na prvo poročno noč zmotijo zakonca z udarjanjem z lonci in ponvami. Gre za star običaj (la coutume) »chiverie«, francoskega nagajanja mladoporočencema. Dandanes pa so to navado zamenjali z do mladoporočencev malce bolj prijaznim običajem: ob posteljo navežejo zvon ali na avto privežejo konzerve.

Tečaj francoščine vam bo pomagal, da se boste samozavestno sporazumevali v najpogostejših vsakodnevnih situacijah, ter na zabaven in poučen način raziskali zanimivosti o Franciji in Francozih.